Burse - Fonduri mutuale

EIOPA: Schimbările climatice ar putea produce pierderi de miliarde de euro în rândurile fondurilor de pensii

Business Internaţional

EIOPA: Schimbările climatice ar putea produce pierderi...

Autor: Eduard Ivanovici

19.12.2022, 00:00 109

Fondurile de pensii din Uniunea Europeană riscă să piardă miliarde de euro din cauza investiţiilor îndreptate spre industrii cu mari niveluri de poluare, care nu întreprind suficiente eforturi pentru a-şi limita impactul asupra schimbărilor climatice, conform unei analize realizate de Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA). Instituţia a acoperit 187 de fonduri de pensii din 18 membre UE, cu active de 1.980 de miliarde de euro, sau 65% din activele sistemelor de beneficii/contribuţii definite. Fondurile au fost testate pentru rezilienţa pe care o prezintă în faţa unei potenţiale tranziţii bruşte către un nivel neutru al emisiilor de dioxid de carbon. 

O asemenea tranziţie ar fi provocată de o adoptare târzie a măsurilor politice necesare în acest sens, care ar rezulta într-o creştere drastică a preţului carbonului. Rezultatele arată că fondurile de pensii sunt „expuse în mod semnificativ” la riscurile de tranziţie, scrie EIOPA, citată de agenţia de ştiri Reuters.

Privind activele, un scenariu pesimist ar însemna o scădere de aproape 13%, adică un declin al activelor de 225 de miliarde de euro ca urmare a unor investiţii în acţiuni şi bonduri. 6% din activele fondurilor analizate reprezintă acţiuni din sectoare cu o utilizare intensă a carbonului, iar 10% sunt obligaţiuni corporative din aceleaşi tipuri de industrii, precum mineritul, transportul de electricitate şi gaze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO