Burse - Fonduri mutuale

Electrica a bătut bursa în ultima lună cu un plus de 5%

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

07.07.2015, 00:04 657

Acţiunile grupului de distribuţie a energiei Electrica (simbol bursier EL) s-au apreciat cu 5% în ultima lună până la o cotaţie 12,37 lei, în timp ce bursa în ansamblu a scăzut cu 3%.

Aprecierea a avut loc în contextul apropierii primei plăţi de dividende care a protejat titlurile distribuitorului de energie de corecţiile cauzate de temerile investitorilor privind un posibil exit al Greciei din zona euro.

Cotaţia Electrica a atins un minim anual de 11,55 lei/acţiune pe 22 mai, dar de atunci acţiunea a crescut cu mai mult de 7%, în timp ce bursa a scăzut cu 2,6% de-a lungul aceleiaşi perioade.

WikiZF: Profilul companiei Electrica

De altfel, Electrica a fost una dintre puţinele acţiuni care nu au scăzut în luna iunie, investitorii acumulând în portofolii titlurile EL înaintea datei de înregistrare pentru dividende, stabilită pentru 10 iulie. Electrica are acum o capitalizare de 4,3 miliarde de lei.

Electrica va distribui un dividend brut de 0,721 lei/titlu, care va ajunge în premieră la un acţionariat divers, după ce în anii trecuţi profitul a mers exclusiv către stat. La ultimul preţ al acţiunilor, dividendele Electrica ar aduce un randament de 5,8%.

Acţionarii Electrica vor discuta pe 9 iulie planul de investiţii pentru acest an, care prevede cheltuieli de capital de 860 milioane de lei, cu 28% mai mult decât un plan anterior care a fost respins de stat în luna aprilie. Cea mai mare parte din investiţii, adică 773 mil. lei, ar urma să meargă către distribuţia de energie, alocarea fiind cu 30% mai mare decât la propunerea anterioară.

De asemenea, acţionarii vor discuta şi remuneraţia directorului general, compania propunând un salariu fix între 7.000 şi 10.000 de euro brut pe lună, plus o remuneraţie variabilă de 25.000-60.000 de euro brut pe an pentru îndeplinirea unor ţinte de performanţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO