Burse - Fonduri mutuale

Electrica a dat în judecată mai mulţi foşti administratori şi directori ai companiei pentru recuperarea unor prejudicii de peste 235 mil.lei

Electrica a dat în judecată mai mulţi foşti...

Autor: Roxana Rosu

28.11.2019, 15:49 325

Electrica, controlată în proporţie de 48% de statul român, a dat în judecată mai mulţi foşti administratori şi directori ai companiei pentru recuperarea unor prejudicii de 235,6 milioane lei, dobânda, calculată până la data de 14 noiembrie 2019, la 47,27 milioane lei, potrivit unui anunţ publicat la BVB.

Compania a iniţiat cererea în judecată ”pentru atragerea răspunderii persoanelor care au ocupat funcţiile de administrator şi respectiv de directori ai Electrica, pentru obligaţiile neindeplinite/indeplinite necorespunzător, conform art. 155 din Legea nr. 31/1990, care au determinat inregistrarea prejudiciilor reţinute de Curtea de Conturi a României (CCR)”, se menţionează în anunţ.

De asemenea, Electrica îl dă în judecată şi pe reprezentantul fstei Autorităţi pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în AGOA Electrica din data de 10 decembrie 2008 şi pe emitentul mandatului de vot la respectiva Adunare a Acţionarilor.

Persoanele chemate în judecată de Electrica sunt: Ioan Folescu (fost director general), Ioan Roşca( fost director general), Stan Corneliu (fost director general), Ioan Silvaş (director Furnizare), Maria Spandonide (director Direcţia finanţe), Dumitru Federenciuc (şef serviciu), precum şi Cristian OlteanuMarius Eugen Untescu, Mircea Nicuşor Mihai, Mihai Radu Şaptefraţi, Gabriel Dumitraşcu, Sorin Nicolae Coşeriu, Marian Turlea, Ion Bacu Toader, Florin Mârza, Magdalena Brădean, Cezar Flavian Patriche, Dorin Cătălin Spătaru, Niculae Pleşa, potrivit datelor de la Tribunalul Bucureşti.

Decizia este urmarea abaterilor constatate de Curtea de Conturi într-un raport din 2016, emise ca urmare a  unui control cu privire la modul de administrare a patrimoniului Electrica pentru perioada 01 ianuarie 2013 - 30 iunie 2014. 

Electrica este deţinută în proporţie de 48,7% de statul român prin Ministerul Economiei şi Ener­giei, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) are o participaţie de 5% din capitalul social.

Grupul Electrica (simbol bursier – EL) a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an venituri operaţionale de 4,7 miliarde lei, în creştere cu 14,5%, şi un profit net consolidat de 161 mil. lei, faţă de 315 mil. lei în ianuarie-septembrie 2018, rezultat influenţat de pierderea din primul trimestru al anului, potrivit raportului trimestrial.

Compania are o capitalizare de 3,8 miliarde lei la BVB, acţiunile apreviidu-se cu 16% de la începutul anului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO