Burse - Fonduri mutuale

Electrica a finalizat achiziţia Sunwind Energy, compania care dezvoltă proiectul fotovoltaic „Satu Mare 2” cu o capacitate instalată de 27 MW

Electrica a finalizat achiziţia Sunwind Energy, compania...

Autor: Tibi Oprea

24.03.2023, 19:31 935

Distribuitorul şi furnizorul de energie electrică Electrica (simbol bursier EL) a finalizat achiziţia companiei Sunwind Energy, care are ca obiect principal de activitate producţia de energie din surse fotovoltaice. Compania dezvoltă proiectul fotovoltaic „Satu Mare 2”, cu o capacitate instalată de 27 MW, iar proiectul se află în faza „ready to build” şi este situat în vecinătatea comunei Botiz, judeţul Satu Mare.

Electrica a cumpărat proiectul de la Emanuel Muntmark şi Cătălin Mrejeru. Emanuel Muntmark este un om de afaceri de origine suedeză şi se află în spatele celor mai mari proiecte eoliene din România. Preţul tranzacţiei anunţat anul trecut a fost de 1,5 milioane de euro.

“Conform angajamentului pe care ni l-am asumat la nivel strategic faţă de stakeholderii noştri, continuăm procesul de extindere a activităţii Grupului Electrica în domeniul producţiei de energie electrică din surse regenerabile. La începutul lunii februarie am finalizat procesul de achiziţie a companiei care dezvoltă proiectul fotovoltaic „Vulturu”, iar eforturile echipei au fost canalizate către noi oportunităţi din această sferă de interes”, spune Alexandru Chiriţă, Director General al Electrica.

Electrica a informat piaţa de capital în data de 28 iulie 2021 asupra semnării contractului de vânzare-cumpărare a 100% din părţile sociale ale companiei Sunwind Energy S.R.L.. Tranzacţia se încadrează în strategia grupului stabilită pentru perioada 2019-2023, în care se are în vedere şi extinderea pe lanţul valoric al energiei electrice, în special în zona de producţie a energiei electrice din surse regenerabile.

„Din perspectiva noastră, astfel de demersuri nu au doar o importanţă deosebită din punct de vedere al strategiei de business, ci au devenit şi o necesitate la nivel de industrie. În acest sens, Grupul Electrica va urmări în continuare extinderea portofoliului în domeniul producţiei de energie electrică din surse regenerabile”, adaugă Alexandru Chiriţă.

De asemenea, pe 6 februarie, Electrica a anunţat finalizarea achiziţiei companiei Green Energy Consultancy & Investments, care dezvoltă proiectul fotovoltaic „Vulturu”. Acesta are o capacitate instalată de 12 MWp DC (putere peak la nivelul panourilor), 9,75 MW AC (putere evacuabilă în reţea) şi este situat în zona comunei Vulturu, judeţul Vrancea.

Electrica are o capitalizare de 3 miliarde de lei şi este deţinută în proporţie de 48,8% de statul român prin Ministerul Energiei. Acţiunile EL se tranzacţionează în creştere cu 6,6% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 49,2 mil. lei, arată datele BVB.

Compania a încheiat anul 2022 cu un profit net consolidate de circa 560 mil. lei, faţă de o pierdere de 552 mil. lei în anul anterior, la venituri de 10 mld. lei, plus 39%. Rezultatul a fost generat, în principal, de performanţa segmentului de furnizare şi, în plan secundar, de aplicarea noilor reglementări cu privire la consumul propriu tehnologic, pe fondul creşterii preţului unitar al energiei electrice, cât şi al deficitului existent în Uniunea Europeană, conform datelor din raportul financiar anual preliminar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO