Burse - Fonduri mutuale

Electrica bagă banii din IPO în reţele, cu investiţii suplimentare de 1,5 miliarde de lei pe patru ani

Electrica bagă banii din IPO în reţele, cu investiţii...

Autor: Radu Bostan

30.03.2015, 00:08 1075

Compania ţinteşte economii pe termen lung şi speră ca ANRE să-i permită să păstreze profitul. Grupul a încheiat primul an pe bursă cu un plus de 27% la profitul net, iar pentru 2015 se aşteaptă la încă un plus de 15%.

Grupul de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica (simbol bur­sier EL) ia în calcul utilizarea fondurilor strânse în oferta publică iniţială (IPO) pentru a suplimenta programul anual de investiţii în reţele cu mai mult de 300 milioane de lei peste angajamentul anual asumat în faţa Autorităţii Naţio­nale de Reglementare în Energie (ANRE). Valoarea alocării supli­men­tare s-ar ridica astfel la 1,5 mld. lei de-a lungul perioadei 2015-2018, grupul urmărind printre altele să introducă în zonele sale de monopol reţele electrice şi contoare „inteligente“.

Electrica admite însă că există riscul ca investiţiile bonus să nu-i fie re­cunoscute de ANRE în baza de active reglementate (BAR), adică va­loarea activelor (utilaje, infrastruc­tură etc.) folosite în prestarea servi­ciului de distribuţie. Împreună cu rata regle­mentată de rentabilitate (RRR), valoa­rea BAR influenţează profitul pe care au voie să-l realizeze monopolurile naturale din distribuţia de energie. Principala sursă de profit sunt tarifele de transport sau de distribuţie, care sunt suportate de consumatorii finali, iar analiştii consideră improbabilă o creştere a acestor tarife, care reprezintă deja în jur de 30% din valoarea facturii la consumatorul final. „Programele de investiţii aprobate de ANRE pentru cea de-a treia perioadă de reglementare (2014-2018) pot fi suplimentate cu investiţii care, deşi nu vor fi remunerate în BAR în perioada curentă de reglementare, vor genera economii de costuri şi suprae­ficienţă, beneficiul fiind la un nivel egal sau superior RRR“, scrie manage­mentul Electrica în raportul anual pe 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO