Compania ţinteşte economii pe termen lung şi speră ca ANRE să-i permită să păstreze profitul. Grupul a încheiat primul an pe bursă cu un plus de 27% la profitul net, iar pentru 2015 se aşteaptă la încă un plus de 15%.
Grupul de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica (simbol bursier EL) ia în calcul utilizarea fondurilor strânse în oferta publică iniţială (IPO) pentru a suplimenta programul anual de investiţii în reţele cu mai mult de 300 milioane de lei peste angajamentul anual asumat în faţa Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). Valoarea alocării suplimentare s-ar ridica astfel la 1,5 mld. lei de-a lungul perioadei 2015-2018, grupul urmărind printre altele să introducă în zonele sale de monopol reţele electrice şi contoare „inteligente“.
Electrica admite însă că există riscul ca investiţiile bonus să nu-i fie recunoscute de ANRE în baza de active reglementate (BAR), adică valoarea activelor (utilaje, infrastructură etc.) folosite în prestarea serviciului de distribuţie. Împreună cu rata reglementată de rentabilitate (RRR), valoarea BAR influenţează profitul pe care au voie să-l realizeze monopolurile naturale din distribuţia de energie. Principala sursă de profit sunt tarifele de transport sau de distribuţie, care sunt suportate de consumatorii finali, iar analiştii consideră improbabilă o creştere a acestor tarife, care reprezintă deja în jur de 30% din valoarea facturii la consumatorul final. „Programele de investiţii aprobate de ANRE pentru cea de-a treia perioadă de reglementare (2014-2018) pot fi suplimentate cu investiţii care, deşi nu vor fi remunerate în BAR în perioada curentă de reglementare, vor genera economii de costuri şi supraeficienţă, beneficiul fiind la un nivel egal sau superior RRR“, scrie managementul Electrica în raportul anual pe 2014.