Burse - Fonduri mutuale

Electrica cumpără de la Monsson un parc fotovoltaic cu o capacitate instalată de 77,5 MW pentru un preţ estimat la 4,3 mil. euro

Electrica cumpără de la Monsson un parc fotovoltaic cu...

Autor: Tibi Oprea

07.12.2021, 19:56 1506

Electrica (EL), lider în distribuţia şi furnizarea de energie electrică în România, a semnat marţi, 7 decembrie, cu Monsson un contract de vânzare-cumpărare de părţi sociale într-o companie de proiect care dezvoltă un parc fotovoltaic cu o capacitate instalată de 77,5 MW de energie regenerabilă.

Tranzacţia vizează achiziţia integrală a companiei de proiect - Foton Power Energy S.R.L., deţinută integral de vânzător, care dezvoltă proiectul fotovoltaic „Bihor 1”, situat în vecinătatea municipiului Oradea.

„Achiziţia acestui nou proiect semnificativ este o reconfirmare a angajamentului nostru în direcţia dezvoltării sectorului de producţie de energie electrică din surse regenerabile, care, în contextul actual de piaţă reprezintă o soluţie viabilă. Tranziţia energetică se poate realiza doar printr-un efort comun, iar Grupul Electrica are în acest sens o strategie foarte clar articulată”, afirmă Corina Popescu, Director General al Electrica.

Preţul total estimat al achiziţiei este de 4,26 de milioane de euro, iar preţul final se va determina prin ajustarea preţului total estimat în functie de capacitatea de producţie autorizată, pe baza unei formule de calcul stabilite contractual.

În această tranzacţie, Grupul Electrica a fost asistat de o echipă de consultanţi ai casei de avocatură Ţuca, Zbârcea & Asociaţii împreună cu Ernst&Young, în timp ce Monsson a fost asistat de echipa Berechet Rusu Hiriţ.

„De anul viitor, primele proiecte regenerabile noi din România, vor fi deja funcţionale. Promisiunea noastră este că vom participa în continuare activ la dezvoltarea producţiei de energie regenerabilă şi vom ajuta sectorul să depăşească această criză energetică”, spune Sebastian Enache, Director Dezvoltare în cadrul Monsson.

Electrica este evaluată de investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti la 3,56 mld. lei capitalizare, iar cel mai mare acţionar este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participaţie de 48,8%.

Acţiunile EL înregistrează o scădere de 18,1% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 210 mil. lei, arată datele BVB.

Compania a încheiat primele nouă luni din 2021 cu un profit net de 396 mil. lei la nivel de grup, în creştere cu 146% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Astfel, pe fondul creşterii veniturilor pe segmentul de furnizare şi pe cel de distribuţie, Electrica şi-a majorat veniturile cu 4%, la circa 4,8 mld. lei.

Pe de altă parte, la T3/2020 Electrica a raport un profit net de 207 mil. lei, în creştere de patru ori faţă de cel din T3/2019 şi venituri de 1,6 mld. lei.

Grupul Electrica a distribuit, în intervalul ianuarie-septembrie 2020, aproximativ 12,87 TWh (în scădere cu 3% faţă de 9 luni din 2019) către un număr de aproximativ 3,8 milioane de utilizatori.

În primele 9 luni ale acestui an, Grupul Electrica a furnizat pe piaţa cu amănuntul aproximativ 6,8 TWh (în scădere cu 0,5% faţă de 9 luni din 2019) către un număr de aproximativ 3,6 milioane de consumatori.

Electrica Furnizare are o cotă de piaţă de 19,47%. Este lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de piaţă de 54,20%, iar pe piaţa concurenţială are o cotă de 11,06% (conform raportului ANRE pentru august 2020).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO