Burse - Fonduri mutuale

Electrica împrumută 750 mil. lei de la Erste Bank şi Raiffeisen Bank pentru finanţarea implementării strategiei grupului pentru perioada 2019-2023

Electrica împrumută 750 mil. lei de la Erste Bank şi...

Autor: Tibi Oprea

03.11.2021, 15:09 577

Electrica (simbol bursier EL), unul dintre principalii jucători de pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, a semnat un acord de finanţare în valoare de 750 milioane lei cu Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank Romania, potrivit unui anunţ al companiei.

Electrica va folosi împrumutul de aproximativ 150 de milioane euro pentru finanţarea implementării strategiei grupului pentru perioada 2019-2023, care are în vedere extinderea lanţului valoric al energiei electrice, în special în ceea ce priveşte producţia de energie electrică, cu o atenţie sporită pe producţia din surse regenerabile şi servicii cu valoare adaugată.

„Semnarea acestui acord de finanţare cu două dintre băncile partenere ale companiei este încă un pas important pe care îl facem în implementarea strategiei de creştere a Grupului Electrica. Acordul ne permite finanţarea proiectelor din sectorul producţiei de energie regenerabilă, atât în zona de operare, cât şi în cea de tip greenfield, şi reprezintă, totodată, o reafirmare a angajamentului nostru de a contribui cu eforturi proprii la îndeplinirea obiectivelor de mediu ale Pactului Ecologic European", a declarat Corina Popescu, Director General al Electrica.

Finanţarea de 750 milioane lei are o durată de maximum doi ani, iar la sfârşitul acestei perioade, Electrica, de comun acord cu băncile finanţatoare, are opţiunea să realizeze o emisiune de obligaţiuni pentru refinanţarea facilităţii sau să transforme finanţarea într-un împrumut cu amortizare integrală pe 5 ani.

„Acordul de finanţare la care am ajuns cu Electrica, în valoare de 150 de milioane de euro, exemplifică modul în care Erste Group sprijină companiile din regiunea CEE în tranziţia lor către un viitor mai verde, prin susţinerea implementării pe scară largă a surselor de energie regenerabilă şi îmbunătăţirea reţelelor electrice”, a declarat Radu Moldovan, Industry Lead for Energy and Infrastructure Erste Group.

„Banca Comercială Română este unul dintre principalii parteneri ai Electrica şi susţine activ dezvoltarea portofoliului de produse şi servicii ale grupului, iar facilitatea de credit sindicalizat, oferită prin Erste Group, vine să consolideze această colaborare”, a menţionat Ramona Kurko, Head of Energy and Utilities, în cadrul BCR.

Pentru această facilitate de credit, Erste Group şi Raiffeisen Bank România sunt co-finanţatori în mod egal, iar Banca Comecială Română, filială română a Erste Group, acţionează drept Agent de Garanţii şi Plăţi.

„Ca instituţie financiară ştim cât de importantă este canalizare fondurilor spre proiecte sustenabile, iar sprijinirea clienţilor pentru a-şi atinge obiectivele de sustenabile înseamnă şi finanţari precum împrumutul de 150 de milioane de euro, semnat astăzi cu Electrica SA. Astfel de proiecte asigură tranziţia către o economie durabilă, generând impact pozitiv în comunitate şi valoare pentru societate, în ansamblul său. De altfel, acordul de finanţare cu Electrica este exemplul perfect despre cum ne desfăşurăm activitatea bancară într-un mod responsabil, folosind produsele şi serviciile noastre de finanţare şi consultanţă pentru a permite companiilor tranziţia către un model durabil de afaceri, în vederea atingerii prosperităţii pe termen lung”, a declarat Cătălin Cepişcă, Senior Manager, Departamentul Energie, Metale şi Utilităţi, în cadrul Raiffeisen Bank. 

În această tranzacţie, Grupul Electrica a fost asistat de o echipă de consultanţi de la firma de avocatură Filip & Company, în timp ce creditorii au fost consiliaţi de Dentons Europe - Zizzi-Caradja şi Asociaţii.

Electrica are 4 miliarde de lei capitalizare şi este deţinută în proporţie de 48,8% de statul român prin Ministerul Energiei, în timp ce 51,2% este free float. Acţiunile EL înregistrează o scădere de 6,8% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 183 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO