Burse - Fonduri mutuale

Electrica primeşte 90 mil. lei de la Banca Europeană de Investiţii pentru susţinerea investiţiilor în infrastructura energetică

Electrica primeşte 90 mil. lei de la Banca Europeană de...

Autor: Dorin Oancea

06.01.2022, 11:12 329

Împrumutul în valoare de 90 milioane euro oferit de BEI, pe o perioadă de 15 ani, companiei Distribuţie Energie Electrică România SA (DEER), operatorul de distribuţie a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica, reprezintă a doua tranşă a finanţării de 210 milioane euro pentru susţinerea programului de investiţii în infrastructura energetică, de 300 de milioane de euro.

Planul de investiţii va sprijini consolidarea şi modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, inclusiv modernizarea şi realizarea de noi linii electrice, construirea şi dezvoltarea staţiilor electrice şi instalarea de componente pentru automatizarea reţelei în toată România.

„Banca Europeană de Investiţii este încântată să ofere 210 de milioane de euro pentru susţinerea programului de investiţii la nivel naţional al Electrica, de 300 de milioane de euro, pentru a spori nivelul de utilizare a energiei din surse regenerabile, a îmbunătăţi capacitatea reţelei şi a îndeplini obiectivele de decarbonizare pe termen lung. Cea mai recentă finanţare, de 90 de milioane de euro, convenită cu Electrica reflectă progresul rapid al iniţiativei de transformare şi angajamentul comun al BEI şi Electrica de a facilita o utilizare mai mare a energiei din surse regenerabile”, a declarat Christian Kettel-Thomsen, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, responsabil pentru energie şi operaţiuni de creditare în România.

“Noul program de investiţi realizat de Electrica, cu impact important la nivel naţional, aduce beneficii consumatorilor şi permite, pe viitor, o utilizare mai mare a energiei din surse regenerabile. Cea mai recentă finanţare din partea Băncii Europene de Investiţii va permite Grupului Electrica să înlocuiască activele învechite, să răspundă mai bine nevoilor de energie ale celor 3,8 milioane de consumatori, prin instalarea de contoare moderne şi, totodată, să accelereze tranziţia către o economie <<verde>> în România”, a declarat Corina Popescu, CEO Electrica.

Programul de investiţii al Grupului Electrica, de 300 de milioane euro, include proiecte în judeţele Prahova, Dâmboviţa, Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea, Braşov, Mureş, Covasna, Harghita, Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Bihor şi Satu Mare, pentru modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, reducerea pierderilor de energie şi îmbunătăţirea fiabilităţii generale a reţelei.

Extinderea reţelei va permite conectarea a peste 180.000 de noi consumatori şi va facilita, în anii următori, o utilizare pe scară mai largă a energiei din surse regenerabile în România.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deţinută de statele sale membre. 

Electrica are 3,6 mld. lei capitalizare şi este deţinută în proporţie de 48,8% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile EL înregistrează o scădere de 18,9% în ultimul an, pe fondul unor tranzacţii de 216,6 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO