Electroargeş (simbol bursier ELGS), unul dintre cei mai mari producători de electrocasnice din România, a încheiat un plasament de obligaţiuni în care s-au subscris un număr de 2 milioane de bonduri, cu o valoare nominală de 2,5 lei fiecare, rezultând o valoare totală de 5 milioane de lei, conform unui raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti.
Valoarea maximă aprobată în hotărârea AGEA din 17 octombrie 2022 a fost de 15 milioane de lei, ceea ce înseamnă că societatea a strâns o treime din pragul vizat.
„Suma obţinută din subscrierea obligaţiunilor va fi folosită pentru activitatea curentă şi/sau investiţiile curente şi viitoare, sau/şi pentru refinanţarea unor obligaţii financiare bilanţiere şi/sau pentru asigurarea capitalului de lucru necesar în vederea susţinerii planului de afaceri strategic al societăţii”, se arată în raportul Consiliului de Administraţie.
Electroargeş a început să lucreze cu chinezii de la Haier, care au deschis la finalul anului trecut o fabrică de frigidere în România. Acest contract, prin care compania românească realizează componente pentru chinezi, reprezintă o repliere a Electroargeş, care din 2021 nu mai lucrează pentru nemţii de la Kärcher, colaborare ce îi aducea peste 85% din business.
De anul trecut, înainte de rezilierea contractului cu Kärcher, compania din Curtea de Argeş realizează componente şi pentru Arctic, cel mai mare producător local de electrocasnice. De asemenea, recent a fost reluată colaborarea cu STEINEL şi au fost începute negocieri cu producători din zona de automotive.
Electroageş are 25 mil. lei capitalizare şi este deţinută în proporţie de 36,84% de Investments Constantin SRL, în proporţie de 12,85% de Trans Expedition Feroviar SRL, respectiv în proporţie de 10,81% de Standard Equity SRL. Acţiunile ELGS se tranzacţionează în scădere cu 5,2% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 1,9 mil. lei, conform datelor BVB.
Compania a încheiat primele nouă luni din 2022 cu o pierdere netă de 7,94 mil. lei, de la un profit net de 602.600 de lei în aceeaşi perioadă din 2021, în contextul în care veniturile din contracte au scăzut de peste trei ori, de la 220,6 mil. lei la 67 mil. lei, arată datele din raportul financiar trimestrial.