Burse - Fonduri mutuale

Electroputere a ars tot cash-ul adus de arabii lui Taher

Electroputere a ars tot cash-ul adus de arabii lui Taher
27.08.2009, 18:34 59

Producatorul de echipamente electrice si locomotive Electroputere Craiova (AUCS), controlat de compania saudita Al-Arrab si administrat de omul de afaceri Fati Taher, si-a redus semnificativ lichiditatile, dupa ce la finele anului trecut actionarii au adus 21,3 mil. lei (circa 5 mil. euro) in companie.

Electroputere mai avea la 30 iunie circa 3,5 mil. lei (0,83 mil. euro) in conturi, fata de 24,1 mil. lei (6 mil. euro) lichiditatile de care dispunea la inceputul anului.

Pe de alta parte, creantele companiei au crescut cu 80%, la 78 mil. lei (18,5 mil. euro).

Scaderea disponibilitatilor companiei a venit pe fondul pierderilor consemnate de societate in primele sase luni din acest an, de aproape 17 mil. lei (4 mil. euro).

Rezultatul negativ este mai mare cu 32% fata de pierderile din prima jumatate a anului trecut, cand acestea se cifrau la 12,7 mil. lei (3,5 mil. euro). Reprezentantii companiei spun ca pierderile au fost determinate si de ciclul lung de fabricatie care face ca veniturile sa fie realizate cu precadere in partea a doua a anului.

Afacerile companiei s-au majorat cu 70% in primul semestru, ajungand la 32,2 mil. euro (136 mil. lei). Cresterea afacerilor s-a datorat exporturilor mai mari de transformatoare de putere, ale caror vanzari au crescut de 2,9 ori fata de perioada similara din 2008 si au ajuns sa contribuie cu 78,9% la afacerile Electroputere.

 

Salvata de cresterea comenzilor la transformatoare electrice

"In cursul semestrului I din 2009 s-a manifestat ca un factor pozitiv mentinerea si chiar cresterea portofoliului de comenzi la transformatoare cu prioritate la export (circa 80%), crestere care nu a putut echilibra activitatea economica in ansamblu a societatii datorita scaderii dramatice a cererii la masini rotative si vehicule feroviare in aceasta perioada, precum si micsorarii portofoliului de comenzi la aparataj electric determinata de transferul activitatii in alt amplasament", se arata in raportul companiei.

De cealalta parte, pierderile Electroputere au fost cauzate de activitatea financiara, pe fondul majorarii cheltuielilor cu dobanzile si efectelor negative de curs valutar.

Activitatea financiara a firmei a generat un rezultat negativ de 12,7 mil. lei (3 mil. euro), in timp ce pierderile din activitatea de baza a companiei s-au redus de 3 ori, la 4,2 mil. lei (circa un milion de euro).

Firma a fost nevoita sa apeleze la restructurari de personal, 400 de salariati din totalul de 2.500 parasind fabrica la inceputul acestei luni.

Compania si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 3,8 mil. euro si afaceri de 93,2 mil. euro, dupa ce in 2008 Electroputere a inregistrat pierderi record, de aproape 98 mil. lei (23,2 mil. euro).

 

Profitabilitatea, conditionata de revenirea pietelor externe

Reprezentantii companiei spun ca perioada de criza poate afecta si mai mult situatia companiei si ca o relansare a economiilor din UE ar fi benefica pentru Electroputere.

"Perspectiva evolutiei in perioada urmatoare e conditionata, pe langa evolutia in ansamblu a economiei nationale in sectoarele pe care societatea le deserveste, cat si de contextul evolutiei economiei mondiale, care din cauza recesiunii poate afecta si mai mult situatia economica a societatii. Daca la nivel global politicile economice si sociale aplicate vor conduce la relansarea economica, atunci si societatea, prin schimburile economice cu tarile din Uniunea Europena, va putea sa-si imbunatateasca indicatorii economici", spun reprezentantii companiei.

Al-Arrab a preluat pachetul majoritar al Electroputere de la stat in luna noiembrie din 2007. Firma saudita, care a achitat circa 2,3 mil. euro pentru pachetul de actiuni, a mai realizat dupa circa sase luni o infuzie de capital de 37 mil. euro la care s-a angajat prin contractul de privatizare, bani necesari inceperii activitatii.

 

Promisiunile arabilor nu s-au indeplinit

La privatizare, arabii au promis ca vor transforma Electroputere intr-un gigant international care sa fie capabil sa concureze cu celelalte companii internationale de pe piata si ca interesul lor la Electroputere este legat de productia de locomotive.

Aceasta in conditiile in care Al-Arrab participa intr-un program de amploare in Arabia Saudita pentru dezvoltarea caii ferate din regiune. La aproape doi ani de la privatizare insa, compania si-a redus drastic vanzarile de vehicule feroviare, in prezent aceasta producand cu precadere transformatoare de putere.

Titlurile Electroputere au cazut ieri pe Bursa cu 10,7% dupa anuntul rezultatelor, pana la un pret de 0,15 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 12 mil.e euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO