Burse - Fonduri mutuale

Electroputere cere 60 mil. euro de la actionari

Electroputere cere 60 mil. euro de la actionari
24.11.2008, 17:55 24

Producatorul de motoare, generatoare si transformatoare electrice Electroputere Craiova (EPT) intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu circa 215,8 mil. lei (56,9 mil. euro), pentru sustinerea programului de investitii asumat de actionarul majoritar, grupul saudit Al-Arrab, si asigurarea capitalului de lucru.

Capitalul companiei ar creste in urma acestei operatiuni de la un nivel de 12,4 mil. lei (circa 3,3 mil. euro) la 228,2 mil. lei (60 mil. euro). Majorarea se va realiza prin emiterea unui numar de circa 2,1 mld. actiuni noi, cu o valoare nominala de 0,1 lei/actiune.
In conditiile in care majorarea se va realiza prin aport in numerar din partea actionarilor, Al-Arrab Contracting, actionarul majoritar al Electroputere, ar trebui sa acopere circa 62,8% din suma ceruta de la actionari si sa aduca in companie circa 135,6 mil. lei (35,7 mil. euro). Actionarii minoritari ar trebui sa subscrie circa 80 mil. lei (21 mil. euro) pentru a-si conserva participatiile.
Actionarii au fost convocati in cadrul unei Adunari Generale Extraordinare pe 9 decembrie pentru a discuta majorarea de capital. Actiunile nesubscrise in termenul acordat pentru exercitarea dreptului de preferinta vor fi anulate.
Actionarii societatii au aprobat in septembrie contractarea unor credite de pana la 70 mil. euro, fondurile urmand sa fie utilizate pentru finantarea activitatii companiei si achitarea datoriilor catre bugetul de stat. In plus, Consiliul de Administratie a fost mandatat sa achizitioneze o linie tehnologica pentru cale ferata, in vederea dezvoltarii unor noi tipuri de locomotive si vagoane.
Electroputere a raportat pe trimestrul al treilea o pierdere de 4,1 mil. euro (14,9 mil. lei), cu 30% mai mica decat rezultatul negativ consemnat in aceeasi perioada din 2007. Afacerile companiei s-au majorat in intervalul iulie-septembrie cu 33%,13,8 mil. euro (49,2 mil. lei). Pentru primele noua luni societatea a inregistrat pierderi de 7,6 mil. euro (27,7 mil. lei), cu 18% sub cele consemnate in perioada similara a anului trecut, pe fondul unor afaceri in crestere cu 22,3%, la 35,4 mil. euro (129,1 mil. lei).
Al-Arrab Company a semnat contractul de preluare a Electroputere pe 6 noiembrie anul trecut, noii proprietari promitand ca vor aduce pe profit compania in doi ani. Compania saudita si-a asumat in momentul privatizarii si datoriile Electroputere, evaluate la circa 44 mil. euro, precum si garantiile comerciale catre banci, in suma de 20 mil. dolari. Procesul de privatizare s-a realizat prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, compania saudita fiind asistata de casa de avocatura Bostina si Asociatii.
Inainte de inchiderea sedintei de ieri titlurile Electroputere se tranzactionau la un pret de 0,21 lei/actiune, nivel care ofera companiei o capitalizare de 26 mil. lei (circa 6,9 mil. euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO