Burse - Fonduri mutuale

Electroputere Craiova şi-a redus pierderile la minimul ultimilor patru ani

Electroputere Craiova a raportat venituri de 131,1 mil. lei pentru anul 2014, în urcare cu 36%

Electroputere Craiova a raportat venituri de 131,1 mil. lei pentru anul 2014, în urcare cu 36%

Autor: Ioana Tudor

17.02.2015, 00:05 679

Producătorul de transformatoare Elec­troputere Craiova (simbol bursier EPT) a încheiat anul trecut cu pierderi de 25,5 mil. lei, în scădere cu 61% faţă de anul anterior, în contextul creşterii veniturilor. Com­pania a raportat venituri de 131,1 mil. lei pentru anul 2014, în urcare cu 36% faţă de anul anterior, în timp ce costurile vânzărilor au crescut într-un ritm mai lent şi au atins 105,9 mil. lei.

Electroputere Craiova este pe pierderi de mai mult de un deceniu, anul 2000 fiind ulti­mul încheiat pe profit. În 2010, compania a reuşit să îşi reducă pierderile cu 81,5% la 7,3 mil. lei, însă în următorii ani acestea au revenit la ordinul zecilor de milioane. În 2007, Elec­tro­putere a fost cumpărată de firma saudită Al-Arrab Contracting Com­pany Limited, care a ajuns să controleze 95,5% din capitalul social. La cinci ani de la pre­luarea de către arabi, compania craio­vea­nă a renunţat la pro­ducţia de locomotive, di­vi­zia fiind cumpărată de omul de afaceri Gruia Stoica, care deţine operatorul feroviar de transport marfă Grup Feroviar Român (GFR). Uzina din Craiova a rămas cu două di­vizii de producţie, respectiv maşini electrice ro­tative şi transformatoare de putere, şi o divizie de servicii generale.

La finele anului trecut, societatea avea datorii totale de 407,5 milioane de lei şi active de 368,1 mil. lei, capitalurile proprii men­ţinându-se la valori negative, de 39,4 milioane de lei. Compania dispunea de numerar în bănci de 3,2 milioane de lei.

La finele lunii decembrie, Electroputere datora acţionarului majoritar 44,8 mil. euro (circa 197 milioane lei). Suma a fost acordată cu titlul de împrumut pe termen lung, fiind destinată finanţării activităţii curente a com­paniei, investiţiilor de mediu şi de dezvoltare. În plus Electroputere are de rambursat un credit în sumă de 29,8 mil. euro (131 mil. lei) acordat de Blom Bank pentru finan­ţarea activităţii curente şi pentru plata datoriilor restante către bugetul de stat. Creditul are data scadentă la finele lunii martie 2015.

În vara anului trecut compania a demarat o ofertă pentru majorarea capitalului social printr-o emisiune de circa 811,3 milioane de acţiuni în schimbul unor aporturi în numerar şi pentru compensarea parţială a datoriei către acţionarul majoritar. Valoarea totală a emisiunii a fost de 81,1 mil. lei, iar oferta a fost subscrisă în proporţie de 86,2%, reprezentând un pachet de 700 milioane de acţiuni. Titlurile au fost alocate firmei Al-Arrab, care şi-a convertit astfel în acţiuni o parte din creanţe şi şi-a majorat deţinerile la Electroputere de la 86,2% la 95,5%.

Acţiunile Electroputere Craiova au avansat cu circa 36% pe parcursul ultimului an. Titlurile EPT au scăzut cu până la 10,7% ieri pe bursă, pentru ca pe parcursul şedinţei să îşi reducă scădere la 0,4% până la preţul de 0,049 lei/unitate. La această cotaţie compania are o capitalizare de 50 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO