Burse - Fonduri mutuale

Electroputere: prima corectie dupa trei saptamani

04.07.2007, 17:28 15

Actiunile Electroputere Craiova au inregistrat ieri prima corectie, dupa 15 sedinte consecutive de apreciere cu maximul de fluctuatie permis pentru o sedinta de tranzactionare, perioada in care actiunile au urcat de opt ori.
In ultimele trei saptamani, s-au tranzactionat pe Bursa actiuni Electroputere reprezentand circa 8,5% din capitalul societatii.
Pretul mediu la care actiunile Electroputere s-au tranzactionat ieri a fost totusi cu 7,7% peste cel de inchidere de ieri, de 2,09 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 83 mil. euro.
Clientii straini ai Citibank care au fost raportati la finele lunii ca mai detin impreuna o participatie de circa 6,5% din producatorul de locomotive au castigat pana in prezent aproape 5 mil. euro de pe urma aprecierii acestor titluri.
Practic, cine a cumparat inainte de 11 iunie actiuni Electroputere in valoare de 10.000 de lei putea sa le vanda ieri pe Bursa cu un profit de circa 81.700 de lei.
In sedintele precedente se mentineau in piata ordine mari la cumparare pe aceste titluri, care cumulau peste 0,5% din capitalul social, iar ordinele la vanzare erau aproape inexistente, insa dupa a doua parte a sedintei de ieri, situatia s-a mai echilibrat, aparand la vanzare si ordine mai mari.
In aceste conditii, marti s-au realizat transferuri in piata cu actiuni Electroputere ce au cumulat 1,4% din companie, iar valoarea acestora s-a ridicat la 3,8 mil. lei (1,2 mil. euro), adica mai bine de jumatate din valoare transferurilor din ultimele trei saptamani.
"Valoarea companiei Electroputere are mai multe componente, respectiv activitatea de baza care este de asteptat sa fie rentabilizata, plus potentialul imobiliar reprezentat de peste 300.000 de metri patrati in jurul capacitatilor propriu-zise. Fiind mai multe necunoscute in ecuatia evaluarii, cum ar fi cat de rapid si ce rezultate financiare va obtine Electroputere dupa privatizare, deocamdata pretul de pe bursa si-a gasit un echilibru la un nivel al capitalizarii de 75-80 milioane de euro", spune Cristian Tudorescu, directorul departamentului de analiza din cadrul societatii de brokeraj Vanguard.
Brokerii spun ca tranzactiile cu aceste titluri sunt mai mult speculative, principalul motor al cresterilor constituindu-l perspectivele companiei pentru urmatorii ani.
"La Electroputere se cumpara pe cum o sa arate compania peste 1-2 ani. Se tranzactioneaza asteptari, pretul fiind foarte sus in raport cu indicatorii financiari din acest moment. Cred ca actiunile Electroputere s-ar putea stabiliza in preajma nivelului de 100 milioane de euro capitalizare, tinand cont ca nu avem inca informatii cu privire la ce doreste cumparatorul sa faca in companie", considera Alin Brendea, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Evolutia actiunilor pe Bursa a venit dupa ce AVAS a anuntat ca Al-Arrab Contracting Company Limited a castigat licitatia pentru privatizarea Electroputere.
Oferta Al-Arrab s-a ridicat la 120 mil. euro, din care jumatate reprezinta datoriile companiei, iar restul plata pachetului de 62% detinut de AVAS, investitii in companie si capital de lucru.
"Investitorii au speculat acest moment al privatizarii in conditiile in care pretul era si foarte jos. Se simte lipsa unor emitenti noi pe piata, iar evenimente de acest gen atrag investitorii. Ma astept sa se mentina o volatilitate ridicata pe aceste titluri pana la definitivarea procesului de privatizare", spune Sorin Carstea, director de tranzactionare la firma de brokeraj IFB Finwest.
Investitorul va mentine obiectul de activitate al uzinei Electroputere, iar locomotivele produse la Craiova vor fi in mare parte exportate in tarile din zona Golfului, precum Iordania si Emiratele Arabe Unite, unde firma deruleaza proiecte de infrastructura, constructii de cai ferate si material rulant in valoare de peste noua miliarde de euro.
Actiunile Electroputere au pierdut ieri 4% si au inchis sedinta la pretul de 1,85 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 73 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO