Burse - Fonduri mutuale

Elon Musk nu mai este sigur dacă va putea cumpăra Twitter, după ce declarase anterior că va achiziţiona compania pentru 43 mld. dolari. Miliardarul sugerează că are în mânecă un „plan B”

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

15.04.2022, 14:39 443
  • Acţiunile Twitter şi Tesla au scăzut ieri cu 1,7%, respectiv 3,66%
 

Elon Musk a recunoscut joi, în cadrul conferinţei TED2022 din Vancouver, că nu mai este sigur dacă va putea cumpăra gigantul american Twitter. Comentariile au venit la câteva ore după ce CEO-ul Tesla s-a oferit să cumpere compania de social media pentru 54,2 dolari per acţiune, circa 43 de miliarde de dolari în total.

Twitter a confirmat că a primit mesajul, însă boardul încă studiază oferta, care evaluează acţiunile cu mult sub nivelul de 70 de dolari per unitate de vara trecută, relatează CNBC.

Deşi Musk spusese iniţial că suma înaintată este finală, miliardarul a declarat în timpul evenimentului Ted că deţine un „plan B” în cazul în care oferta va fi respinsă. Totuşi, şeful Tesla a refuzat să elaboreze pe marginea subiectului.

În ciuda vastei sale averi – Elon Musk este cel mai bogat om din lume, cu o avere de circa 250 de miliarde de dolari – majoritatea activelor sale nu sunt lichide.

Unii analişti se întreabă în situaţia actuală cum va putea Musk să facă rost de fondurile necesare achiziţiei. De exemplu, analiştii băncii Wells Fargo argumentează că Musk ar fi nevoit să vândă o parte din acţiunile Tesla pentru a putea prelua Twitter.

Chris Anderson, şeful TED, şi-a pus întrebarea dacă miliardarul şi-a „asigurat fondurile”, aluzie la momentul în care Musk a anunţat că va transforma Tesla în companie privată, declaraţie ce a creat un val de controverse cu SEC, autoritatea de reglementare a burselor din Statele Unite. Ulterior, Musk şi Tesla au plătit de fiecare câte 20 de milioane de dolari către SEC, iar miliardarul a fost nevoit să renunţe la funcţia de preşedinte Tesla.

În prezent, Musk este investigat de SEC, instituţia punând momentul cumpărării acţiunilor Twitter sub semnul întrebării.

Ieri, la scurt timp după ce a ieşit la iveală faptul că Musk vrea să cumpere Twitter, acţiunile companiei au crescut cu 12% în premarket, ca ulterior să scadă cu 1,7% la sfârşitul şedinţei propriu-zise de pe Wall Street. Aşadar, societatea a închis sesiunea valorând mai puţin cu 600 de milioane de dolari.

De asemenea, acţiunile Tesla s-au depreciat ieri cu 3,66%, în vreme ce unii investitori se tem că Musk ar putea neglija compania în favoarea Twitter, într-o perioadă în care producătorul de maşini electrice (EV) măreşte capacitatea de producţie din interiorul mai multor fabrici, scrie Barron’s.

Mai mult, Tesla se va confrunta în următorii ani cu o competiţie tot mai puternică pe piaţa EV şi, dacă Musk va fi nevoit să vândă acţiuni Tesla pentru a achiziţiona Twitter, cotaţia producătorului de vehicule va merge, cel mai probabil, în jos.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO