Burse - Fonduri mutuale

eMAG vine la bursa de la Bucureşti? Iulian Stanciu: „O companie nu poate deveni unicorn fără o valoare dată de piaţă”

Autor: Alex Ciutacu

11.02.2020, 09:58 32368

eMag, cel mai mare retailer online din România, vrea să se listeze la bursa de la Bucureşti, concomitent cu altă bursă, potrivit Bloomberg.

Ideea listării nu este nouă, dar a început să fie vehiculată din nou după ce retailerul online deţinut de cel mai mare grup african, Naspers, a înregistrat profit pentru al treilea an la rând şi a raportat în 2019 venituri de peste 1 miliard de euro, a spus Iulian Stanciu, CEO şi acţionar minoritar, la Bucureşti, citat de publicaţia americană.

De ce am introdus taxe de livrare? Iulian Stanciu, eMAG: cineva din piaţă trebuie să facă primul pas cu costurile de livrare, altfel toată piaţa merge într-o spirală în jos

„Nu este vorba despre o atragere de fonduri, ci despre o recunoaştere a valorii. (...) O companie nu poate deveni unicorn fără o valoare dată de piaţă”, a declarat Iulian Stanciu.

Grupul sud-african Naspers a cumpărat o participaţie majoritară în retailerul online eMAG în 2012, când veniturile se situau la circa 140 milioane euro. Astăzi, retailerul online are peste 5.000 de angajaţi şi planuri de extindere în Europa de Est, unde creşterea salariilor stimulează consumul.

Compania a fuzionat cu competitorul Extreme Digital din Ungaria în 2019 şi are planuri pentru pieţele din Croaţia, Slovenia, Slovacia şi Republica Cehă.

Stanciu nu a dat detalii legat de momentul listării sau de dimensiunea acesteia.

O listare a celui mai mare retailer online din ţară ar ajuta Bursa de la Bucureşti, care se confruntă cu probleme de lichiditate, în contextul în care doar ce a fost avansată la statutul de piaţă emergentă de FTSE Russell în 2019 şi vrea să primească o recunoaştere similară de la MSCI.

“Bursa de la Bucuresti nu este mare, dar unul dintre motive ar fi ca noi, companiile mari din tech si retail, nu suntem acolo inca.”, a spus Stanciu.

El spune că eMAG va alege, cel mai probabil, o listare concomitentă pe două pieţe, dar nu a specificat care ar fi a doua.

Cine controlează eMAG?

eMAG este administrat pe piaţa locală pe Dante International, societate deţinută în proporţie de 20% de Iulian Stanciu, restul de 80% fiind controlat de Naspers prin intermediul unei divizii a gigantului.

Conglomeratul sud-african Naspers, care controlează indirect retailerul online eMAG pe piaţa locală, a finalizat pe 11 septembrie 2019 o listare de 100 miliarde euro pe bursa din Amsterdam, printr-o companie denumită Prosus (PRX) care reuneşte divizia de internet a gigantului – care cuprinde şi eMAG.

Pe lângă Naspers, printre marii acţionari ai Prosus se numără Tencent şi grupul Mail.ru.

Printre companiile pe care le mai deţine Prosus se numără Olx.ro, PayU, Autovit.ro şi platforma de imobiliare Storia.

Acţiunile Prosus listate pe bursa de la Amsterdam se tranzacţionau marţi, la ora 12.40, la 70 de euro per acţiune, în creştere cu 3% de la începutul şedinţei, ceea ce duce capitalizarea companiei la 114,3 miliarde euro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO