Burse - Fonduri mutuale

Emisiune de actiuni sau de obligatiuni? Care este cea mai buna solutie de finantare in criza?

Emisiune de actiuni sau de obligatiuni? Care este cea mai buna solutie de finantare in criza?
09.10.2009, 00:00 6856

Criza financiara a redus destul de mult variantele de finantarepe care o societate de nivel mediu le are la dispozitie, numarulcompaniilor care isi pot permite luxul de a apela la mai multetipuri de finantare fiind tot mai redus.

Daca o companie puternica precum Petrom Bucuresti (simbolbursier SNP) sau Transelectrica (TEL) poate apela la orice tip definantare, indiferent daca aleg sa atraga banii prin intermediulunei majorari de capital la Bursa, o emisiune de obligatiuni saucontractarea unui credit bancar, acesta nu este si cazul unorsocietati cu o notorietate mai mica sau al companiilor puternicindatorate.

Fiecare dintre cele trei variante de finantare prezinta avantajesi dezavantaje si poate dura mai mult sau mai putin, adoptareaacestora depinzand foarte mult atat de situatia financiara asocietatii, cat si de durata necesara atragerii fondurilor. "Oricetip de finantare, prin bursa, obligatiuni sau credit bancar, poatefi optim. Depinde de situatia financiara in care se afla ocompanie. Daca societatea este indatorata, este bine sa se aducabani printr-o majorare de capital, sau daca firma nu este listata,printr-un IPO. Daca te indatorezi prea mult nu este bine", spuneFlorin Ilie, directorul departamentului de piete de capital dincadrul ING Bank.

Acesta spune ca gradul de indatorare depinde destul de mult side sectorul in care actioneaza o companie, daca cash-flow-ulgenerat de aceasta este suficient pentru a acoperi datoriile si acontinua activitatea. Fiecare sector genereaza un anumitcash-flow.

"Daca esti indatorat si mai iei un credit, ajungi sa mai ieiinca unul pentru a-l plati pe celalalt", spune Ilie.

Care este cea mai buna varianta de finantare pe termenlung?

"Pe termen mediu, dar si lung sunt recomandabile emisiunile deobligatiuni.

Spre deosebire de obligatiunile municipale care sunt oarecumgarantate si in lipsa unor agentii de rating, cele corporative suntemise ori fara garantie, pe seama prestigiului companiei, ori cugarantie colaterala, insa aceasta le apropie foarte mult decreditul bancar ca si costuri si asta doar daca firma are cu cegaranta", spune Nicolae Ghergus, presedintele Confident Invest.

El este de parere ca in cazul in care o companie ar emiteobligatiuni negarantate, probabil ca in afara de Petrom, BRD siinca doua-trei companii niciuna nu ar reusi sa stranga o sumaconsistenta cu care sa se finanteze.

Florin Ilie este de parere ca pe termen lung, cea mai bunaalegere de finantare ar fi printr-o emisiune de obligatiuni, dacaemitentul nu este indatorat prea mult. Practic, firma isi poaterascumpara oricand obligatiunile, scazand astfel niveluldatoriei.

"Intre o finantare prin credit bancar si emisiune de obligatiunicred ca cea mai buna varianta este o emisiune de titluri. InRomania nu sunt multi cei care emit obligatiuni", spune Ilie.

Seful departamentului de analiza piete de capital din cadrulBCR, Mihai Caruntu, este de parere ca obligatiunile sunt atractiveatunci cand este o diferenta mare intre dobanda activa si dobandapasiva.

"Daca dobanda este superioara celei practicate de banci ladepozite, investitorii vor alege sa-si plaseze banii inobligatiuni. De asemenea, emitentii se pot imprumuta astfel maiieftin decat ar face-o de la o banca.

Ce riscuri prezinta o emisiune de actiuni?

Multi analisti considera ca pe termen lung o emisiune de actiunieste cea mai buna modalitate de finantare. Cu toate acestea, oemisiune de actiuni presupune anumite riscuri pe care actionariitrebuie sa si le asume.

Cel mai important risc al unei emisiuni de actiuni estereprezentat de efectul de dilutie. Practic, prin crestereanumarului de actiuni scade profitul pe actiune al societatii,dreptul de vot al investitorilor precum si capitalizarea peactiune.

"In cazul emisiunii de actiuni se pune problema controluluicompaniei, caci daca actionarul care detine controlul nu arefonduri suficiente, acesta va fi pus in situatia de a detine unprocent mai mic dintr-un business mai mare, situatie normala siavantajoasa in oricare tara civilizata, insa inacceptabila inRomania, unde principiile de guvernanta corporativa se impun incacu bata sau cu avocatul", spune Ghergus.

Ilie crede ca dezavantajele cele mai mari ale finantarii prinBursa sunt reprezentate de faptul ca actionarii trebuie sa aducabani din propriu buzunar si de efectul de dilutie.

"In aceste conditii, acesta este cel mai scump tip de finantare,pentru ca daca afacerea nu merge bine, tu, ca actionar, estiultimul care isi ia banii inapoi. Ca avantaj, finantarea prin Bursareduce riscul general al companiei", spune Ilie.

Mihai Caruntu spune ca in cazul unei emisiuni de actiuni trebuieavut in vedere costul capitalului, respectiv rata de rentabilitateceruta de actionari.

"Acum, cand riscul pentru Romania este destul de mare,investitorii cer la randul lor rentabilitati mai mari pentru ainvesti intr-o afacere. In cazul emisiunii pretul conteaza cel maimult, pentru ca se dilueaza valoarea actiunilor. In plus,investitorilor nu le convine sa se dilueze de exemplu cu 10% pentruun milion de lei, dar ar putea sa accepte sa se dilueze cu acelasiprocent pentru 5 milioane de lei", spune Caruntu.

Acesta este de parere ca modul in care se prezinta economia inmomentul de fata nu ofera mari sperante unei emisiuni de actiuni,in conditiile in care nu se mai vad emitenti care sa faca oemisiune acum si este posibil ca nici in urmatorii doi ani acesttip de finantare sa nu aiba mari sperante de succes.

In ultimul an, pe Bursa s-a derulat o singura oferta publicainitiala (IPO), cea a fondului de investitii OTP Wise RO.

De asemenea, majorarile de capital ale emitentilor deja listatiau fost tot mai rare. Pe de alta parte, emisiunile de obligatiunicorporatiste au lispit cu desavarsire de pe Bursa.

Principala explicatie este aversiunea investitorilor fata derisc si lipsa de lichiditati, dar si evaluarile scazute caredezavantajeaza emitentul si pe actionarii acestuia.

Emisiunile de obligatiuni si de actiuni nu sunt chiar o solutiede criza, demersurile pentru lansarea unor oferte publice fiind maicomplexe.

"Daca esti o societate cu un business stabil, puternic, poti luaun credit mult mai repede decat daca ai emite actiuni sauobligatiuni. Practic, obtinerea unui credit este cea mai rapidavarianta de finantare, fiind urmata de o emisiune de obligatiuni siin final de una de actiuni. Nu este simplu sa emiti actiuni,dureaza foarte mult pregatirea companiei, trebuie sa stii saprezinti compania, sa realizezi rapoarte financiare bune. In cazulunui IPO de exemplu, pregatirile trebuie sa inceapa cu 1-2 ani inavans", spune Caruntu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO