Burse - Fonduri mutuale

Emisiunea de titluri de stat Fidelis pentru luna mai atrage subscrieri de 1,2 mld. lei, cea mai slabă participare din ultimii trei ani

Emisiunea de titluri de stat Fidelis pentru luna mai...

Autor: Liviu Popescu

16.05.2025, 16:38 12137

Cea mai recentă emisiune de titluri de stat Fidelis, derulată de Ministerul Finanţelor din 9 mai şi până pe 16 mai, la dobânzi de până la 7,8% pe an în lei şi 6,25% pe an în euro într-un context politic complicat, a avut cea mai slabă participare a investitorilor din septembrie 2022 încoace, arată datele agregate de ZF de la bvb.ro.

Iar asta, cel mai probabil, din două motive: perspectivele economice şi faptul că investitorii aşteaptă mai multe claritate, în timp ce alţi investitori se aşteaptă probabil la dobânzi mai bune la următoarea emisiune, programată pentru iunie.

"Valoarea mai mică a subscrierilor faţă de ultima ediţie (aprilie 2025) nu ar trebui să surprindă pe nimeni, având în vedere evoluţia din ultima săptămână a cursului valutar RON/EUR, precum şi a dobânzilor bancare. Probabil că investitorii au preferat să aştepte ediţia din luna iunie sau să îndrepte o parte din bani către bursă, pentru a încerca să profite de volatilitatea din aceste zile de tranzacţionare”, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare Estinvest.

Csturile de finanţare ale statului român au crescut puternic în ultima perioadă pe fondul tulburării politice, ceea ce înseamnă că sunt şanse mari ca la următoarea emisiune Fidelis dobânzile să fie superioare celor de acum.

Ca de exemplu pe 10 ani costurile de finanţare ale statului au spart săptămâna trecută pragul de 8% pe an iar la un moment curba randamentelor s-a inversat, adică dobânzile pe termen scurt au fost mai mari ca cele pe termen lung, ceea ce indică aşteptări pesimiste cu privire la economie.

Fidelis a debutat în februarie cu un ritm de subscriere lunar. Atunci statul a atras 4,3 mld. lei. În martie subscrierile au fost de 2,2 mld. lei iar în aprilie de 1,3 mld. lei. Cu alte cuvinte luna mai este a treia lună consecutivă cu scăderi ale valorii subscrierilor însă analiştii consideră că acest lucru s-ar putea schimba la următoarea emisiune. Aceste titluri sunt neimpozabile, atât la tranzacţionare, cât şi din câştigul din dobânzi.

Subscrierile în lei arată în felul următor: 75 mil. lei pentru tranşa donatorilor de sânge cu scadenţa mai 2026 şi dobânda de 7,75% pe an; 430 mil. lei pe tranşa în lei cu scadenţa mai 2026 şi dobândă de 6,75% pe an; 68 mil. lei pe cea cu scadenţa în mai 2028 şi dobânda de 7,4% pe an şi 46 mil. lei pentru cea din 2030 cu dobânda de 7,8% pe an.

În euro subscrierile au fost de 68 mil. euro pentru tranşa cu scadenţa în 2027 şi dobânda de 3,85% şi de 45 mil. euro pentru cea în 2032 şi dobânda de 6,25% pe an.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri