Burse - Fonduri mutuale

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Bursa la 25 de ani. Care este cea mai mare realizare? Horia Gustă, AAF şi CEO Certinvest: Sunt paşi făcuţi de Bursa de la Bucureşti care au dus la statutul de piaţă emergentă secundară

Zilnic de la 9.30 pe zf.ro şi facebook/zf

Autor: Tibi Oprea

23.11.2020, 09:00 72

♦ Pe 20 noiembrie 2020, bursa românească a aniversat 25 de ani de la reînfiinţare ♦ În prima şedinţă de tranzacţionare au fost schimbate 905 acţiuni emise de 6 companii listate ♦ La finele anului 1995, la BVB erau listate 9 companii, cu o capitalizare totală de 25,9 mil. lei ♦ Astăzi, doar piaţa principală a ajuns la circa 100 mld. lei.

Horia Gustă, director general al societăţii de administrare de investiţii Certinvest, care are sub gestiune circa 257 de milioane de lei, spune că proiectele şi paşii pe care Bursa de Valori Bucureşti le-a făcut de-a lungul istoriei sale de 25 de ani au dus implicit la promovarea României de către furnizorul global de indici FTSE Russell de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă secundară.

„Sunt paşi făcuţi de Bursa de la Bucureşti care au dus la acest statut de piaţă emergentă secundară. Aceasta mi se pare cea mai mare realizare, dar la ea s-a ajuns ca urmare a muncii pe care echipa de la BVB a dus-o. Să nu uităm că există o guvernanţă corporativă foarte bună pentru companiile listate, care se traduce nu numai prin publicarea de rapoarte financiare, ci şi prin publicarea de ştiri în mod continuu şi foarte prompt din partea emitenţilor, ceea ce face din Bursa de Valori o sursă de informaţii foarte bună pentru investitori. Există de asemenea un cadru de tranzacţionare competitiv, există proiectul Contrapărţii Centrale, care este urnit de ceva vreme încoace şi pe care, din informaţiile conducerii executive a Bursei de Valori, o vom avea implementată undeva la începutul anului 2022“, spune Horia Gustă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO