Burse - Fonduri mutuale

Emisiunea ZF Deschiderea de astăzi. Ce pregăteşte BRK în 2021? Monica Ivan, CEO: Vom lista Star Residence Invest, Chronostyle International, Golden Foods şi vom derula un plasament privat la Qualis Properties. Ne îndreptăm business-ul spre ţări precum Polonia, Austria şi Ungaria

Autor: Tibi Oprea

30.12.2020, 16:53 255

Monica Ivan, director general BRK Financial Group, intermediar de top 10 la bursa românească, spune că societatea de brokeraj va lista în 2021 companii precum Star Residence Invest, companie de tip Real Estate Investment Trust (REIT), Chronostyle International, care deţine brandul Cellini, sau Elmas, brand de seminţe parte a Golden Foods, şi că va derula un plasament privat la Qualis Properties, o societate din domeniul imobiliar.

“Încercăm permanent să depistăm tendinţe ale clienţilor şi am intensificat eforturile de orientare către piaţa obligaţiunilor ca urmare a cererii în creştere pentru aceste instrumente. Din acest motiv avem o echipă care se concentrează pe acest segment de business şi în momentul de faţă avem discuţii cu mai mulţi potenţiali emitenţi, atât pentru acţiuni, cât şi pentru obligaţiuni. Vom lista Star Residence Invest, primul REIT care se va lista la bursa de la Bucureşti, iar printr-o subsidiară a BRK Financial Group va fi făcută administrarea acesteia. Vom lista de asemenea societatea Chronostyle International, care reprezintă renumitul brand Cellini, şi Elmas, care este brand al Golden Foods, şi vom avea un plasament privat la Qualis Properties, o companie din domeniul imobiliar”, spune Monica Ivan.

De asemenea, BRK pregăteşte extinderea activităţii de market making şi listarea de produse structurate pe pieţe externe precum Polonia şi Ungaria, în timp ce pe piaţa din Austria aproape a pătruns cu astfel de produse.

“BRK operează atât tranzacţii pe contul propriu, prin operaţiuni de market making şi operaţiuni cu produse structurate, precum şi servicii de intermediere, unde operăm tranzacţiile clienţilor. Aşa cum am anunţat public, ne îndreptăm business-ul spre ţări precum Polonia, Austria şi Ungaria, unde vom deveni membri - în Austria suntem deja şi suntem într-un stadiu destul de avansat de listare a produselor structurate pe bursa de la Viena. În aceste locuri de tranzacţionare vom dezvolta segmentul de market making şi produse structurate. Cu siguranţă vrem să ne fie recunoscute performanţele pe care le avem pe diverse zone de activitate, atât ale noastre, cât şi ale subsidiarei SAI Broker”, afirmă Monica Ivan.

Totodată, CEO-ul BRK mai spune că noile facilităţi de deschidere de cont de tranzacţionare online, creşterea paletei de servicii şi a bazei de clienţi, cât şi guvernanţa corporativă vor fi repere importante în 2021.

“Sunt câteva proiecte pe care le-am discutat şi pe care le avem în derulare. Vorbim de contul online - vom avea într-o primă etapă o procedură de deschidere de cont 100% online şi care se va adresa investitorilor rezidenţi persoane fizice, urmând o serie de update-uri pe acest produs pentru o adresabilitate mai largă. De asemenea, dorim să contribuim la dezvoltarea pieţei de capital, să creştem paleta de produse şi servicii şi să ne implicăm în proiecte concrete pentru creşterea bazei de investitori prin educaţie financiară şi antreprenorială. Guvernanţa corporativă şi comunicarea cu investitorii vor fi repere importante, atât pentru noi, cât şi pentru companiile pe care le asistăm în atragerea finanţării prin emisiune de obligaţiuni”, spune Monica Ivan.

Acţiunile BRK se tranzacţionează în scădere cu 4% de la începutul anului, pe fondul unui rulaj de 5 mil. lei. În ultimele şase luni, acţiunile societăţii au însă un plus de 13,3%, potrivit datelor de la BVB.

“BRK a avut o îmbunătăţire a rezultatelor financiare la nouă luni din 2020, probabil că investitorii manifestă încredere în această societate şi după o perioadă îndelungată în care preţul a rămas într-un interval cred că era şi firesc să se întâmple şi o schimbare”, spune Monica Ivan.

Ce a mai declarat Monica Ivan în cadrul emisiunii:

Din punct de vedere raţional, ar putea să existe o corecţie în următoarea perioadă, deoarece piaţa de capital din Statele Unite este deconectată de economie în momentul de faţă. Dar acest lucru nu este garantat, având în vedere pachetul de ajutor acordat către cetăţenii americani. Ne putem aştepta la creşteri ale vânzărilor unor companii, care s-ar traduce în creşteri ale cotaţiilor. Cazul în care majoritatea banilor la nivel individual ar fi economisiţi ar însemna mai puţine fluxuri monetare, practic stagnări sau chiar scăderi. Pe de altă parte, privim lucrurile cu un uşor optimism având în vedere o potenţială stabilizare, mai puţin dacă ne aflăm într-o bulă. Dacă este aşa, atunci se schimbă radical discuţia. Indicii americani au bătut record după record, atingând maxime istorice în repetate rânduri de la începerea pandemiei. Creşterea indicilor a încorporat informaţiile privind programul de susţinere a economiei din acordul Brexit recent încheiat şi campania de vaccinare, astfel că bursele au avut o evoluţie pozitivă în contextul caracterizat de o volatilitate ridicată. SUA a oferit cetăţenilor 1.200 de dolari pentru a supravieţui acestei pandemii şi recent a mai trecut un pachet de ajutor de 2.000 de dolari pe persoană. Putem afirma faptul că evoluţia indicilor americani în ultimele luni confirmă perspectivă de creştere reală în 2021. În general pieţele sunt corelate, ca atare ne putem aştepta la o evoluţie pozitivă şi la Bursa de Valori Bucureşti.

Situaţia în Europa poate fi privită tot cu un uşor optimism, dacă pachetele de investiţii sunt respectate şi având în vedere că este uşor să accesezi capital la nivel de companie. În acelaşi timp, incertitudinea pe care o vedem noi este sustenabilitatea dobânzilor negative, atât pentru datorii în general, cât şi pentru instituţiile precum fonduri de pensii, SIF-uri şi altele. Nu mă aştept la scăderi, însă nici la creşteri masive pe bursele europene. Vom avea cu siguranţă mai multe răspunsuri când vor fi publicate datele economice pentru al patrulea trimestru.

În ceea ce priveşte piaţa din China, avem un exemplu recent cu delistarea mai multor companii chineze din câţiva indici. Un alt exemplu este compania Apple care a început să mute o parte din operaţiuni în India, tocmai datorită acestor tensiuni între Europa şi China şi SUA şi China. Un studiu pe business-urile chinezeşti sugerează că ele nu şia-u revenit 100% şi că mai sunt câteva luni bune până ce acest lucru se va întâmpla. Acest lucru ne sugerează că în condiţiile în care China este ţara cu cea mai accelerată creştere economică în perioada pandemiei, drumul până la recuperare este cu siguranţă destul de lung. Din punct de vedere strategic, luna trecută China a ajuns la un acord comercial cu ţările din SUD-Estul Asiei. Atribuie acest acord unui proiect mult mai amplu, de a conecta Europa de Asia. Chiar recent, Financial Times a raportat că Europa şi China au ajuns mai aproape de a forma un acord comercial şi de investiţii. Aici doresc să amintesc războiul comercial pornit între Australia şi China. Acesta a rezultat în creştere foarte mare a preţurilor unor mărfuri, urmând o scădere semnificativă pentru minereurile fier şi cupru. Un acord de investiţii între cele două economii ale lumii ar avea un impact pozitiv pentru comerţ între Europa şi China, cât şi pentru economia mondială în ansamblu, mai ales după semnarea celui mai important acord comercial al lumii, care se află în linie dreaptă şi care va contribui la deschiderea la investiţii a celei de-a doua cea mai mare economie europeană şi la protejarea investitorilor europeni din China prin diverse măsuri legislative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO