Burse - Fonduri mutuale

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Cum se reflectă la Bursa de la Bucureşti cea mai mare dobândă-cheie din ultimii opt ani şi cum se acţioneze investitorii într-un climat cu 8,5% inflaţie şi 3% dobândă? Răspunde Ciprian Dascălu, BCR

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Zilnic de la 9.30 pe zf.ro şi facebook/zf

Autor: Eduard Ivanovici

07.04.2022, 08:35 334

♦ Piaţa locală de capital ar fi resimţit un impact dacă banca centrală ar fi reacţionat prea târziu în faţa inflaţiei sau dacă nu ar fi reacţionat deloc.

Decizia Băncii Naţionale a României de a majora dobânda de politică monetară de la 2,5% la 3%, cea mai ridicată din 2014 încoace, era una previzibilă, creşterea fiind în linie cu estimările analiştilor, ceea ce implică un impact negativ redus asupra pieţei de capital, spune Ciprian Dascălu, economist-şef BCR, la ZF Deschiderea de Astăzi.

„În primul rând, ar trebui – ca investitori pe piaţa de capital şi în general când comentăm ştirile economice – să ne raportăm la aşteptări. Decizia băncii centrale de majorare a ratei dobânzii de politică monetară la 3% era aşteptată aproape unanim. În momentul în care asemenea mişcări din partea băncii centrale sunt anticipate de către piaţă în general şi de piaţa de capital în special, nu se poate schimba cursul evenimentelor“, spune economistul.

De altfel, condiţiile de politică monetară sunt apropiate de dobânzile înregistrate în regiune, precum 3,5% în Polonia, 4,4% în Ungaria şi 5% în Republica Cehă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO