Burse - Fonduri mutuale

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Nicolae Kovacs, CEO al fondului Agista: Ţintim încă cinci-şase tranzacţii în 2022 şi 10 tranzacţii anul viitor

Autor: Eduard Ivanovici

10.06.2022, 07:00 222

Eplus Smart Energy şi Chromosome Dynamics, printre primele investiţii ale fondului. Domeniul IT, zona de waste management, industria medicală şi segmentul agroteh, printre sectoarele urmărite de Agista.

Agista, un fond de investiţii recent înfiinţat care plă­nuieşte să susţină companiile în listarea pe Bursa de Valori Bucureşti, ia în calcul realizarea unui număr de până la şase tranzacţii în 2022, spune CEO-ul Nicolae Kovacs, prezent în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi din data de 9 iunie.

„Ţintele pentru anul acesta sunt să mai facem încă cinci-şase tranzacţii, avem un pipeline destul de generos şi am văzut peste 120 de companii. Anul următor urmează să mai facem încă zece tranzacţii, idealul fiind să ajungem la 20 de companii şi plasarea totală a capi­talului până la sfârşitul lui 2023, urmând ca în 2024 să listăm fondul Agista pe piaţa principală“, susţine Nicolae Kovacs.

Fondul de in­vestiţii face parte din grupul Impetum, care are sub umbrelă Roca Industry (simbol bursier ROC1), holding care reuneşte companii din domeniul materiale­lor de construcţii, listat la sfârşitul lunii ianuarie pe piaţa AeRO a bursei locale.

Început cu o sumă de 25 de milioane de euro, Agista se concentrează asupra in­vestiţiilor în companii care cresc accelerat, cu produse deja consacrate şi capacitate internă de scalare pentru a putea pune în manoperă fondurile atrase.

„Noi încercăm să cumpărăm participaţii în companii la un an-doi înainte de listare, motivul fiind că această perioadă ne dă răgazul de a putea implementa împreună cu parte­nerii noştri din companiile res­pec­tive toate sistemele necesare, partea de guvernanţă corporativă, sisteme IT, astfel încât să putem avea o firmă digitalizată şi corporatizată pentru listare, neignorând între timp partea de business“, afirmă Nicolae Kovacs.

Compania deţine participaţii la Eplus Smart Energy, furnizor de servicii de management al energiei, inclusiv citirea de contoare de energie electrică şi gaze, şi Chromosome Dynamics (CHRD), dezvol­ta­tor de soluţii IT&AI orientate pe agro­business, listat luna trecută la BVB, care are o capitalizare de aproape 20 mil. lei.

„Vedem investiţiile pe termen lung şi de aceea credem că o acumulare în portofoliu de companii private care vor să se listeze este una benefică deoarece ne dă ocazia de a face toate adăugirile astfel încât firmele să devină robuste. Vedem fondul, de asemenea, ca fiind unul evergreen, iar ciclul investiţional ar trebui să fie pe mai mult de cinci ani. Ideal ar fi ca Agista să deţină participaţii în mare parte listate pe bursă. Evenimentele de exit vor surveni pe măsură ce piaţa va fi una favorabilă“, continuă Kovacs.

În ceea ce priveşte companiile asupra cărora îşi îndreaptă atenţia, Agista ia în considerare domeniul IT, zona de waste management şi reciclare, unde vrea să implementeze sisteme de tip ESG (mediul, social şi guvernanţă corporativă), industria medicală şi segmentul agroteh.

„Nu ne îndreptăm către spaţiul mainstream, nevrând să intrăm într-o piaţă unde sunt alţi investitori strategici. (...) Ne uităm către o plajă de 4.500 de companii cu cifre de afaceri între 3 şi 15 milioane de euro şi o creştere relativ rapidă, fiind, bineînţeles, profitabile. Le putem ajuta prin finanţări astfel încât să cumpere un competitor sau un complementator“, adaugă CEO-ul.

Alte declaraţii:

Despre Agista:

Acţionarii sunt persoane fizice şi juridice, române şi străine, care au dorit să se diversifice, care au făcut exit-uri din businessuri sau care îşi doresc alt tip de expuneri decât cele consacrate, precum real estate-ul sau domeniile în care lucrează ei.

Echipa noastră este alcătuită din cinci oameni. Avem doi manageri de investiţii care se ocupă de partea de tranzacţionare, cât şi partea de suport operaţional şi oameni care ne ajută să analizăm companiile respective şi să determinăm cea mai bună soluţie.

Investim în patru stadii ale unei companii: stadiu privat, adică produsul nostru de bază – pre-IPO, stadiu de plasament privat, stadiul de IPO şi în companii deja listate. Am făcut câteva investiţii şi în societăţi listate.

Despre investiţii, listare:

Din ultimele 29 de companii listate pe piaţa principală şi segmentul AeRO al BVB, cu toate că randamentul mediu a fost unul relativ bun în ultimii ani, putem vedea că mai mult de jumătate au un randament negativ. Aici putem adăuga şi contextul mondial: inflaţie, războiul care ţine piaţa în expectativă şi dobânzi în creştere.

Randamentul mediu al acestor companii a fost 85%, dar jumătate reprezintă randament negativ, iar o treime sunt pe randament foarte mic, ceea ce înseamnă că există câţiva campioni în piaţă care duc randamentele crescute.

Scopul nostru este să aducem cât mai multe companii de genul acesta pe bursă deoarece credem că robusteţea acestor firme va atrage tot mai mulţi investitori pe bursă.

Cu siguranţă, contextul actual al pieţei este nefavorabil listărilor şi avem de-a face cu o piaţă în expectativă, o lichiditate scăzută, conflictul regional care creează multă anxietate în rândul investitorilor instituţionali şi de retail. Credem că va dura o perioadă până ce piaţa îşi va reveni şi creşterea va începe să fie din nou cu noi. Nu putem evita o perioadă de recesiune, fie ea extrem de scurtă sau pe termen mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO