Burse - Fonduri mutuale

Emisiunile de obligaţiuni corporative s-au dezgheţat, dar tranzacţiile aproape au dispărut pe bursă

Claudiu Cercel, dir. gen. adjunct la BRD
Pot fi mai multe cauze pentru scăderea tranzacţiilor cu obligaţiuni de pe bursă cum ar fi faptul că investiţiile în acţiuni sunt mai atractive, scăderea randamentelor la obliga­ţiuni într-un context de lichiditate amplă în sistemul bancar, saturarea portofoliilor fondurilor de pensii locale.

Claudiu Cercel, dir. gen. adjunct la BRD Pot fi mai multe cauze pentru scăderea tranzacţiilor cu obligaţiuni de pe bursă cum ar fi faptul că investiţiile în acţiuni sunt mai atractive, scăderea randamentelor la obliga­ţiuni într-un context de lichiditate amplă în sistemul bancar, saturarea portofoliilor fondurilor de pensii locale.

Autor: Adrian Cojocar

08.07.2014, 00:06 693
Piaţa de obligaţiuni corporative listate pe bursa de la Bucureşti a beneficiat în ultimul an de mai multe emisiuni importante, care au totalizat circa 1,3 miliarde de lei, iar în acest an sunt perspective ca numărul de emisiuni să continue să crească în condiţiile în care băncile, dar şi unele companii private sunt interesate să se finanţeze prin astfel de operaţiuni.
 
„Există intenţii în acest sens, în special dinspre zona bancară şi potenţial sectorul energetic, în funcţie însă de materializarea unor proiecte de investiţii şi modernizare, care presupun surse de finanţare pe termene mai lungi. Obligaţiunile româneşti sunt un «relative value» interesant în acest an având în vedere scăderea semnificativă a dobânzilor la datoria guvernamentală a ţărilor în Europa de Sud, politica acomodantă a Băncii Centrale Europene şi chiar reorientări de fluxuri între ţări emergente având ca fundament diferen­ţiale de performanţă macroeconomică şi percepţie de risc“, spune Claudiu Cercel, director general adjunct la BRD.
 
În luna iunie Garanti a atras prin intermediul obligaţiunilor 300 mil. lei (68 mil. euro) de la investitorii instituţionali, printre aceş­tia numărându-se şi BERD. Obligaţiunile oferă o dobândă de 5,47% pe an, superioară faţă de instrumentele de depozit ale băncilor.
 
În decembrie a avut loc prima emisiune importantă de obligaţiuni corporativă din partea unei companii nebancare de după criză, transportatorul de energie Transelectrica Bucureşti (TEL) reuşind să strângă 200 mil. lei de la investitori în mai puţin de 24 de ore de la lansarea ofertei, care a fost suprasubscrisă. Transelectrica le va plăti investitorilor o dobândă de 6,1% pe an timp de cinci ani. În plus conducerea companiei şi-a propus să emită până în 2017 obligaţiuni în valoare cumu­lată de 900 mil. lei.
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24