Burse - Fonduri mutuale

Emoţii mari. Săptămâna aceasta se decide pragul la SIF-uri

Emoţii mari. Săptămâna aceasta se decide pragul la SIF-uri

Emoţii mari. Săptămâna aceasta se decide pragul la SIF-uri

Autor: Stefan Musgociu

21.11.2011, 00:06 470

Investitorii de pe Bursă vor aştepta în aceste zile decizia finală cu privire la proiectul legislativ care propune majo­ra­rea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5%. Proiectul este programat să fie votat în Parlament în zilele de luni şi marţi, 21 şi 22 noiembrie.

Bursa de la Bucureşti a coborât vineri cu 1%, pe o lichiditate în scădere şi asigurată în principal de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

În această săptămână piaţa a scăzut în toate cele cinci şedinţe, astfel că in­di­ce­le general al Bursei BET-C a coborât cu 2,7%. "Interesul crescut la cum­pă­rare a fost ilustrat în volumele tran­zacţionate, aflate peste media ultimelor luni. Interesul a fost susţinut şi întreţinut de aşteptările pozitive cu privire la votul favorabil din plenul Camerei Depu­ta­ţilor programat pentru luni. Scăderea de astăzi (vineri -n.red.) a volumelor pe SIF-uri vine pe fondul unei «oboseli» a entuziasmului coroborată cu o presiune redusă la vânzare. Astfel, s-a creat o senzaţie de acalmie, aşteptare, tatonare în ajunul unei decizii mult-aşteptate", a declarat Liviu Avram, şeful departa­men­tului de vânzări al firmei de bro­keraj NBG Securities România.

Titlurile celor cinci SIF-uri au crescut cu până la 17,4%, susţinute de discuţiile şi introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor a proiectului legislativ pentru creşterea pragului de deţinere de la 1% la 5% din acţiuni.

Titlurile SIF-urilor au fost vineri printre puţinele acţiuni de la BVB care au fost pe verde încă din primele minute şi au încheiat şedinţa cu creşteri cuprinse între 1,5% şi 2,3%.

Brokerul crede că în cazul unui vot pozitiv pentru creşterea pragului de deţinere, preţurile acţiunilor SIF vor avansa uşor, întrucât speculatorii vor începe să îşi marcheze din profituri.

Top creşteri şi scăderi la bursă

"Majoritatea merg pe dictonul: «Cumpără pe zvon, vinde pe ştire». În cazul unui vot negativ cred că speculatorii vor vrea să vândă, pentru a-şi elibera banii blocaţi pe aceste acţiuni. Oricum, noul prag va intra în vigoare abia peste cel mult două luni de la promulgarea de către preşedinte. În aceste două luni SIF-urile trebuie să convoace acţionarii să modifice actele constitutive pentru a introduce noul prag, iar dacă nu întrunesc AGA în acest timp, statutele SIF-urilor se consideră a fi modificate de drept cu noul prag doar după cele 60 de zile", a afirmat Avram.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,2%. Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprie­tatea, a avansat cu 1,6%.

Cel mai recent transfer cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizat la 0,45 lei, preţ în creştere cu 0,45%. Rulaje mai mari de un milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Transil­vania (5,3 milioane lei), SIF Banat-Cri­şana (2 milioane lei), SIF Oltenia (1,8 milioane lei ) şi OMV Petrom (1,1 milioane lei).

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,3%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est coborau cu cel mult 1,4%. Scăderile burselor au fost cauzate de temerile tot mai intense ale investitorilor cu privire la extinderea crizei datoriilor statelor din zona euro şi care au dus la creşterea dobânzilor plătite de Italia şi Spania la niveluri nesustenabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO