Burse - Fonduri mutuale

Entuziasm pe SIF-uri la BVB, joi: creşteri de până la 7,5%

Entuziasm pe SIF-uri la BVB, joi: creşteri de până la...

Autor: Monica Juganaru

06.02.2014, 18:56 690

"Cred că decizia poate susţine acţiunile SIF pe termen scurt, ca urmare a manifestării unui anumit impact emoţional legat de eliminarea unei restricţii tehnice, cu impact potenţial asupra cererii de acţiuni. Pe de altă parte, acţiunile SIF vor fi sensibile într-o măsura tot mai mare în perioada următoare la eventuale mişcări de scădere pe pieţele externe, în condiţtiile în care dividendele ridicate distribuite pentru anii trecuţi de mai multe SIF-uri nu sunt percepute de investitori ca fiind sustenabile în raport cu dividendele distribuite de companiile de energie şi utilităţi, precum FP, Petrom, Romgaz, Transgaz sau Transelectrica, care pot să-şi sporească profitabilitatea şi dividendele în anii următori", a declarat pentru MEDIAFAX şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu.

Analistul BCR a explicat că există un optimism legat de impactul pozitiv al deciziei ASF asupra preţului acţiunilor SIF care este reprezentat de faptul că SIF-urile ar putea prin cumpărare de acţiuni între ele să constituie un "surogat al răscumpărărilor" de acţiuni proprii.

"Dacă însă două sau mai multe SIF-uri îşi vor cumpăra între ele acţiunile în proporţii semnificative, există cateva elemente pentru care mai degrabă ele ar transmite un mesaj negativ comunităţii investitorilor. În primul rând aceasta ar presupune o înţelegere între mai multe SIF-uri în vederea de achiziţii încrucişate, cu o influenţă artificială asupra cererii şi ofertei pe piaţă, care ar putea decupla o perioadă de timp preţul acţtiunilor respectivului SIF de la anumite elemente fundamentale (de natura structurii portofoliului şi calităţii activelor), ceea ce nu ar fi în interesul investitorilor pe termen lung. În al doilea rând, din punct de vedere al obiectivelor de management de portofoliu şi strategiei de administrare a activelor, se găsesc destul de greu motivele «tehnice» pentru care un SIF să achiziţioneze acţiuni la un alt SIF din moment ce au multe active comune si sunt vehicule similare", a spus Căruntu.

Cele mai tranzacţionate au fost acţiunile SIF Transilvania, cu operaţiuni de 4,86 milioane lei. Titlurile au închis la un preţ de 0,66 lei, cu 3,45% peste referinţă.

Cea mai mare creştere a fost înregistrată însă de SIF Banat-Crişana (+7,5%), urmate de SIF Moldova (6,59), SIF Muntenia (4,24%) şi SIF Oltenia (3,3%).

"Cred că SIF-urile trebuie să fie preocupate de credibilitatea lor faţă de investitori prin calitatea politicilor de investiţtii şi urmărind anumite principii şi strategii de management concrete şi transparente, care să le diferenţieze între ele. În concluzie, un SIF care în viitor ar lua expunere importantă pe alt SIF consider că ar transmite un semnal negativ pentru comunitatea investitorilor, ceea ce va afecta cotaţiile acelui SIF în piata pe termen lung", a mai spus Căruntu.

La finalul zilei, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu 3,42%. Titlurile FP au închis în stagnare.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a urcat cu 0,4%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se situa cu 0,36% peste ziua anterioară.

Totodată, indicele extins BET-XT s-a plasat cu 1,27% peste nivelul de miercuri, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 1,9%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 11,2 milioane lei, din care 3,16 milioane lei a reprezentat un transfer deal.

Rulaje de peste un milion de lei au mai înregistrat titlurile Nuclearelectrica (1,9 milioane lei), Romgaz (1,51 milioane lei) şi OMV Petrom (1,18 milioane lei).

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au încheiat la un preţ de 9,69 lei, iar cel mai redus nivel de joi a fost de 9,62 lei, reprezentând minimul de la listare.

Nuclearelectrica s-a listat la bursă în urma unei oferte publice iniţiale derulate în luna septembrie 2013 în care a vândut acţiuni la preţul de 11,2 lei. Micii investitori care au subscris în primele zile ale ofertei au beneficiat de un discount de 8% cumpărând acţiunile la 10,304 lei.

Preţul acţiunilor a urcat pe bursă până la un maxim de 11,8 lei, după care a început să scadă.

Rulajul de pe segmentul de acţiuni a fost de 37,19 milioane lei (8,34 milioane euro), de peste două ori mai mult faţă de valoarea tranzacţiilor de miercuri, de 17,69 milioane lei (3,97 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO