Burse - Fonduri mutuale

Epidemia de volatilitate de pe burse este abia la început

Epidemia de volatilitate de pe burse este abia la început

Autor: Bogdan Cojocaru

29.01.2016, 00:05 1852
Cele mai mari burse de acţiuni europene au închis ieri în scădere şi se îndreaptă spre cea mai vătămătoare lună ianuarie de după marea criză financiară din 2008. Puţini investitori văd motive de optimism, iar cei mai mulţi se pregătesc de vremuri şi mai grele.

„Volatilitatea este aici ca să rămână pentru mult, mult timp. Avem îndeajuns de multe probleme care vin de aici, din Europa, pentru a turna benzină pe foc, dar vin şi probleme din China şi din America, de la Rezerva Federală“, a explicat pentru Bloomberg Guillermo Hernandez, analist la MPPM EK. Bursele europene au fost lovite dur în ianuarie, indicele Stoxx Europe 600 pierzând 7% din valoare şi intrând în temuta piaţă „bear“. Indicele BET, al bursei de la Bucureşti, are un minus de 10% pentru acest an.

Analiştii şi-au redus estimările pentru 2016 privind creşterea profiturilor com­paniilor incluse în acest indice de la 7% la 4%. Însă în ceea ce priveşte economia europeană, lucrurile nu par atât de descurajante, crede Marc Valahu, analist la Clairinvest din Geneva. Cele mai recente date pri­vind piaţa muncii sunt mai bune decât s-a anticipat, iar încre­derea în economie este aproape de maximul de după 2011. Valahu crede că vânzarea în masă a acţiunilor europene este ceva exagerat şi nu reflectă situaţia reală din economie.

„Dacă am vedea multe falimente, am avea un semestru doi foarte slab, dar nu văd nimic venind din acest sens. Nu văd nicio recesiune“, a explicat analistul.

Însă, piaţa este vulnerabilă la factorii externi şi de aceea va rămâne volatilă, a precizat Christian Zogg, analist la LLB Asset Management. În SUA, peste 2.000 de miliarde de do­lari au dispărut din valoarea acţiunilor de pe burse. La nivel mondial, investitorii şi-au majorat nivelul de cash cu 5,4%, al treilea cel mai rapid ritm din 2009, potrivit Bank of America.

Fed pare să-şi fi temperat aşteptările privind economia americană, cea mai mare din lume. La şedinţa de politică mo­ne­tară din ianuarie, banca a ales să nu accelereze nor­ma­li­zarea politicii majorând dobânzile. În comunicatul de după şe­dinţă, instituţia notează că avansul eco­nomic a înce­put să înce­tinească, iar inves­tiţiile com­pa­niilor au înce­tinit.

Ieri, pe bursele europene, pers­pectiva reducerii producţiei în urma unor discuţii între OPEC şi Rusia a dat energie acţiunilor com­pa­niilor din sec­torul energiei. Titlu­rile Sea­drill au urcat cu 16%. Chiar şi cele ale companiei spa­niole Repsol, care luni a anunţat de­precierea activelor cu 2,9 miliarde euro, cu impact asupra rezultatelor financiare, au avansat cu 8%, potrivit CNBC.

Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a trecut pe pierdere în trimestrul patru după eşecul încercării de a prelua GE Appliances. Însă compania şi-a îmbunătăţit perspectivele pentru piaţa americană, iar acţiunile sale au urcat cu 6%. Retailerul suedez de îmbrăcăminte Hennes & Mauritz a raportat că în perioada septembrie-noiembrie pro­fitul i-a scăzut cu 11%. Însă anul acesta fiscal compania inten­ţionează să deschidă 425 de magazine noi şi să intre pe pieţe noi. Veşti proaste au venit de la Deutsche Bank, una dintre cele mai mari bănci europene. Divizia de investiţii a înre­gistrat în ultimul trimestru al anului trecut pierderi nete de 1,15 miliarde euro. Acţiunile băncii au coborât cu 3%.

De altfel, joi a fost o zi nefastă pentru bănci. Deşi Italia şi Comisia Europeană au ajuns la un acord privind reducerea poverii creditelor toxice din sistemul bancar italian, planul nu a fost privit cu încredere de investitorii de pe burse. Unii co­men­tatori susţin că acest plan, care prevede ajutarea băncilor cu garanţii oferite de stat, reprezintă primul eşec al uniunii bancare europene, al cărei scop este tocmai acela de a reteza relaţia toxică dintre stat şi bănci. Acţiunile Banca Monte Dei Paschi Di Siena au scăzut cu 5,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO