„Volatilitatea este aici ca să rămână pentru mult, mult timp. Avem îndeajuns de multe probleme care vin de aici, din Europa, pentru a turna benzină pe foc, dar vin şi probleme din China şi din America, de la Rezerva Federală“, a explicat pentru Bloomberg Guillermo Hernandez, analist la MPPM EK. Bursele europene au fost lovite dur în ianuarie, indicele Stoxx Europe 600 pierzând 7% din valoare şi intrând în temuta piaţă „bear“. Indicele BET, al bursei de la Bucureşti, are un minus de 10% pentru acest an.
Analiştii şi-au redus estimările pentru 2016 privind creşterea profiturilor companiilor incluse în acest indice de la 7% la 4%. Însă în ceea ce priveşte economia europeană, lucrurile nu par atât de descurajante, crede Marc Valahu, analist la Clairinvest din Geneva. Cele mai recente date privind piaţa muncii sunt mai bune decât s-a anticipat, iar încrederea în economie este aproape de maximul de după 2011. Valahu crede că vânzarea în masă a acţiunilor europene este ceva exagerat şi nu reflectă situaţia reală din economie.
„Dacă am vedea multe falimente, am avea un semestru doi foarte slab, dar nu văd nimic venind din acest sens. Nu văd nicio recesiune“, a explicat analistul.
Însă, piaţa este vulnerabilă la factorii externi şi de aceea va rămâne volatilă, a precizat Christian Zogg, analist la LLB Asset Management. În SUA, peste 2.000 de miliarde de dolari au dispărut din valoarea acţiunilor de pe burse. La nivel mondial, investitorii şi-au majorat nivelul de cash cu 5,4%, al treilea cel mai rapid ritm din 2009, potrivit Bank of America.
Fed pare să-şi fi temperat aşteptările privind economia americană, cea mai mare din lume. La şedinţa de politică monetară din ianuarie, banca a ales să nu accelereze normalizarea politicii majorând dobânzile. În comunicatul de după şedinţă, instituţia notează că avansul economic a început să încetinească, iar investiţiile companiilor au încetinit.
Ieri, pe bursele europene, perspectiva reducerii producţiei în urma unor discuţii între OPEC şi Rusia a dat energie acţiunilor companiilor din sectorul energiei. Titlurile Seadrill au urcat cu 16%. Chiar şi cele ale companiei spaniole Repsol, care luni a anunţat deprecierea activelor cu 2,9 miliarde euro, cu impact asupra rezultatelor financiare, au avansat cu 8%, potrivit CNBC.
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a trecut pe pierdere în trimestrul patru după eşecul încercării de a prelua GE Appliances. Însă compania şi-a îmbunătăţit perspectivele pentru piaţa americană, iar acţiunile sale au urcat cu 6%. Retailerul suedez de îmbrăcăminte Hennes & Mauritz a raportat că în perioada septembrie-noiembrie profitul i-a scăzut cu 11%. Însă anul acesta fiscal compania intenţionează să deschidă 425 de magazine noi şi să intre pe pieţe noi. Veşti proaste au venit de la Deutsche Bank, una dintre cele mai mari bănci europene. Divizia de investiţii a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut pierderi nete de 1,15 miliarde euro. Acţiunile băncii au coborât cu 3%.
De altfel, joi a fost o zi nefastă pentru bănci. Deşi Italia şi Comisia Europeană au ajuns la un acord privind reducerea poverii creditelor toxice din sistemul bancar italian, planul nu a fost privit cu încredere de investitorii de pe burse. Unii comentatori susţin că acest plan, care prevede ajutarea băncilor cu garanţii oferite de stat, reprezintă primul eşec al uniunii bancare europene, al cărei scop este tocmai acela de a reteza relaţia toxică dintre stat şi bănci. Acţiunile Banca Monte Dei Paschi Di Siena au scăzut cu 5,5%.