Burse - Fonduri mutuale

Epoca câştigurilor stabile a apus pentru fondurile de obligaţiuni. Active de 20 mld. lei vor fi „marcate la piaţă“

Epoca câştigurilor stabile a apus pentru fondurile de...

Autor: Roxana Pricop

18.06.2015, 08:30 1182

Fondurile mutuale, cu active în gestiune de peste 20 mld. lei, trec la stilul european de evaluare a instrumentelor cu venit fix din portofoliu (titluri de stat şi obligaţiuni) prin marcarea la piaţă, dând astfel randamentele stabile pe unele mai volatile şi conectate la ceea ce se întâmplă pe pieţele financiare.

Trecerea la noul stil de evaluare, aşteptată să aibă loc până la sfârşitul lunii iunie, ar putea aduce în viitor şi randamente nega­ti­ve pe termen scurt fondurilor de obli­gaţiuni. Acest lucru s-ar pu­tea întâmpla pen­tru că piaţa titlurilor de stat fluctuează (do­bân­zile la titlurile de stat pot creşte sau scădea în funcţie de condiţiile din piaţă), însă este mult mai stabilă de­cât bursa. Prin evalua­rea ti­tlurilor de stat prin acu­mu­lare de dobândă, me­to­dă diferită de cea fo­losită de restul ţărilor din Eu­ro­pa, fondurile locale de obligaţiuni erau imune la flucutaţiile de pe piaţa titlu­rilor de stat. În ultimii ani însă fon­du­rile care au mar­cat la piaţă au avut mai mult de câştigat decât cele care au acumulat dobândă, pentru că preţul titlurilor de stat a crescut gra­ţie scăderii dobânzilor. Este dificil de spus ce me­to­dă va fi cea câştigătoare în ur­mătorii ani pentru că în industria in­vestiţiilor performanţele trecute nu ga­ran­tează performanţele viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO