• Leu / EUR4.7619
  • Leu / GBP5.5448
  • Leu / USD4.3202
Burse - Fonduri mutuale

Erste a rebalansat portofoliile fondurilor de randament absolut. „În lunile următoare se va testa rezistenţa economiilor dezvoltate“

Erste a rebalansat portofoliile fondurilor de randament absolut. „În lunile următoare se va testa rezistenţa economiilor dezvoltate“

AFP/Mediafax Foto

Autor: Roxana Pricop

18 sep 2015 537

Societatea de administrare Erste Asset Management a rebalansat portofoliile de investiţii ale fondurilor de randament absolut din clasa You Invest, mărind expunerea pe obligaţiuni în euro şi rezervele de cash şi reducând investiţiile pe pieţele de acţiuni din SUA şi Europa.

„În momentul de faţă, indicatorii de analiză tehnică nu oferă o perspectivă optimistă pe termen mediu, înregistrând o deteriorare în ultimele săptămâni. În portofoliile de investiţii experimentăm o lipsă de diversificare, obligaţiunile de stat, precum şi alte clase de active considerate mai „sigure“ nu s-au comportat conform aştep­tărilor“, scriu administratorii fondurilor într-o postare pe website-ul propriu.

Rezultatul acestor evoluţii a dus la o repoziţionare conservatoare a portofoliilor, într-un mediu devenit acum mai riscant, cu o scădere a acţiunilor globale.

„Am păstrat totuşi o alocare pe pieţele dezvoltate de capital, aplicând  o abordare pru­dentă până la o clarificare a perspec­ti­ve­lor de creştere economică globală, pentru a putea reveni apoi la ponderi ridicate în alo­cările pe acţiuni“, mai scriu administratorii Erste.

Erste administrează şase fonduri mutuale de randament absolut încadrate în clasa You Invest, distribuită local, dar şi în restul pieţelor din regiune unde grupul austriac este prezent. Cele şase fonduri dispun de active totale de peste 360 milioane de lei, fiind denominate fie în lei, fie în euro.

De exemplu, fondul You Invest Active Ron, fond cu risc ridicat, şi-a redus expunerea pe acţiuni europene şi americane de la circa 15% la finalul lunii iulie la 12% din active la finalul lunii august.

Expunerea pe obligaţiuni în euro a scăzut de la 4,9% la 7,6%, iar poziţia de cash a urcat de la 2,6% la 14,3% din active la finalul lunii august.

În cazul fondului cu risc redus You Invest Solid Ron, administratorul a redus expunerea pe obligaţiunile denominate în dolari de la 12,4% la 8,5% din active, a crescut expunerea pe obligaţiuni în euro de la 5% la 7,5% din active, cumpărând obligaţiuni ipotecare de 5% din active.

Fondurile de randament absolut au drept scop obţinerea de câştiguri indiferent de cât de vitrege sunt condiţiile de piaţă, investind într-o paletă largă de active. Într-un anumit moment, acestea pot avea şi 100% expunere pe obligaţiuni pentru ca atunci când bursele cresc expunerea pe acţiuni să fie majorată.

Principalele valute BNR - luni, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7619
Diferență: 0,1451
Ieri: 4.7627
Azi: 4.3202
Diferență: 1,1306
Ieri: 4.3164
Azi: 5.5448
Diferență: 0,3075
Ieri: 5.5297
Azi: 4.3410
Diferență: 0,9488
Ieri: 4.3386