Burse - Fonduri mutuale

Erste Bank a cotat zece noi certificate pentru speculatori

Erste Bank a cotat zece noi certificate pentru speculatori

Autor: Roxana Pricop

21.09.2015, 00:06 757

Un pachet de zece noi emisiuni de cer­tificate, cu activ suport indicele ger­man DAX sau perechea valutară euro/do­lar, emise de Erste Bank din Viena au intrat azi la tranzacţionare la bursa din Bucureşti.

Certificatele Erste sunt din categoria turbo, fiind produse investiţionale cu risc ridicat prin care investitorii îşi pot lua expunere pe scăderea sau pe aprecierea activului suport.

Certificatele folo­sesc efectul de levier (mul­tiplicator). Din pa­chetul de zece emisiuni, două au activ suport indicele german DAX 30 (long şi short), două pe acţiunile Deutsche Bank, două pe perechea valutară euro/dolar, una pe titlurile Fondului Proprietatea (doar long) şi trei pe indicele american S&P 500.

Volatilitatea ridicată a acestor produse le-a transformat în jucăria preferată a speculatorilor locali, care au parte de puţină acţiune pe piaţa de acţiuni, unde lichiditatea este redusă, iar evoluţiile zilnice ale acţiunilor sunt destul de mici. În acest an, valoarea totală a tranzacţiilor cu certificate a urcat la 304 milioane de lei, cu 33% peste rulajul din întreg anul 2014. Alături de Erste Bank, firma locală de intermediere Broker Cluj emite certificate structurate la bursă.


WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea


Când preţul acti­vului suport se apropie de barieră, volatilitatea acestor certificate creşte şi posibi­lităţile de câştig sunt mai mari.

Cresc însă şi ris­curile, deoarece atunci când este atinsă bariera, investitorii pierd cea mai mare parte a banilor investiţi.

Certificatele turbo oferă posibilităţi de câştig şi atunci când activele pe care le urmăresc (indici bursieri, aur, petrol acţiuni) scad, iar oscilaţiile activelor suport sunt amplificate de efectul de levier. Cele mai tranzacţionate sunt certificatele pe indicele german DAX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO