Burse - Fonduri mutuale

Erste Bank a invitat guvernul maghiar şi BERD să cumpere câte 15% din business-ul din Ungaria

Erste Bank a invitat guvernul maghiar şi BERD să...

Autor: Roxana Pricop

09.02.2015, 19:11 545

Grupul austriac Erste Bank (simbol bursier EBS), printre cei mai mari creditori din Europa Centrală şi de Est, va vinde două participaţii de câte 15% din business-ul din Ungaria către statul maghiar şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) dacă guvernul de Budapesta va adopta măsuri mai favorabile pentru bănci.

Grupul austriac este prezent şi în România, controlând BCR, cea mai mare bancă din sistemul local.

Erste Bank Ungaria are o capitalizare de 500 milioane de euro. La această valoare de piaţă, participaţiile minoritare de 30% ar valora 150 mil.euro.

Negocierile sunt în derulare, iar încheierea tranzacţiei este aşteptată în următoarele şase luni. 

Pe baza tranzacţiei propuse, Guvernul şi BERD vor avea fiecare dreptul de a numi un membru non-executiv în Consiliul Director şi un membru în Consiliul de Supraveghere al Erste Bank Ungaria. Preţul de achiziţie va fi negociat între Erste şi cele două părţi pe baza metodelor de evaluare din piaţă, după realizarea procedurii de due diligence cu sprijinul auditorilor externi, a anunţat grupul într-un comunicat de presă.

Erste Bank a anunţat azi printr-un comunicat de presă că Guvernul Ungariei şi BERD au încheiat un acord cu scopul de a consolida sectorul financiar maghiar.

Pe baza acestui memorandum, Erste Group a invitat Guvernul Ungariei şi BERD să investească în operaţiunile pe care le deţine în Ungaria.

Guvernul Ungariei îşi exprimă în memorandum angajamentul faţă de sectorul bancar şi subliniază că "nu intenţionează să preia în mod direct sau indirect participaţii majoritare la băncile locale de importanţă sistemică (…) şi că este angajat să transfere toate participaţiile la băncile locale pe care le controlează în prezent direct sau indirect către sectorul privat în următorii trei ani".

Memorandumul de înţelegere prevede şi măsuri concrete precum reducerea substanţială a taxei bancare pentru perioada 2016 - 2019 şi soluţionarea problemei creditelor neperformante prin măsuri conforme cu bunele practici internaţionale.

Ungaria se mai angajează să "evite implementarea de noi legi sau măsuri care ar putea avea un impact negativ asupra profitabilităţii sistemului bancar" şi să asigure un mediu caracterizat de "competiţie corectă şi tratament egal pentru toate instituţiile financiare active pe piaţă".

Cu scopul de a intensifica sprijinul acordat economiei Ungariei, Erste Bank Ungaria va introduce mai multe programe pe o perioadă de trei ani, respectiv:

un program de acordare de împrumuturi în valoare de 250 milioane de euro, inclusiv un pachet financiar complet dedicat angajaţilor din sectorul public, un program de creditare în suma de 100 milioane de euro pentru programul de eficienţă energetică, o facilitate de creditare în valoare de 200 milioane de euro pentru producătorii de materii agricole de bază.

"Ca şi în cazul altor ţări din regiune, Ungaria are nevoie să atragă o parte semnificativă de investiţii străine directe pentru a sprijini creşterea industriei şi comerţului. Prin faptul că avem drept parteneri atât Guvernul Ungariei cât şi BERD, vrem să demonstrăm clar că grupul nostru este angajat să fie un partener puternic pentru crearea de bunăstare şi prosperitate pentru oamenii din Ungaria în următorii ani", a declarat Andreas Treichl, CEO Erste Group.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO