Burse - Fonduri mutuale

Erste Group, proprietarul BCR, raliu de 11% la Viena şi BVB. Creşteri şi pe alte bănci majore din Europa

Erste Group, proprietarul BCR, raliu de 11% la Viena şi...

Autor: Eduard Ivanovici

03.03.2022, 17:24 616

Erste Group, grup financiar austriac care controlează BCR, înregistra – la 17:20, ora României –  o creştere de 11,3% pe acţiunile listate la bursa din Viena sub simbolul EBC.VI, conform Investing.com.

Pe Bursa de Valori Bucureşti, acţiunile Erste (EBS) se apreciau la aceeaşi oră cu 11,1%, pe fondul unor tranzacţii de aproximativ 4,4 milioane de lei. Exceptând creşterea de joi, acţiunile EBS au înregistrat o scădere de peste 36% în ultima lună, potrivit calculelor realizate de ZF.

În pofida faptului că Erste nu are expunere pe Rusia, grupul a raportat scăderi puternice săptămâna trecută, în linie cu instituţii bancare precum Raiffeisen International din Austria şi UniCredit din Italia. Cele două bănci au împreună o expunere de 3,3 miliarde de euro pe Rusia. Société Générale din Franţa deţine o expunere de 2,6 miliarde de euro, potrivit Financial Times.

Raiffeisen, UniCredit şi SocGen afişau evoluţii de plus 6,55%, minus 1%, respectiv plus 2% la ora publicării ştirii. Acţiunile OMV, proprietarul Petrom, se apreciau cu 3% pe bursa vieneză. În Elveţia, Credit Suisse era pe plus cu 0,7%, iar BNP Paribas din Franţa cu 3,8%.

După ce a început pe verde sesiunea de tranzacţionare de joi, indicele paneuropean scădea cu 0,65%. În mod similar, indicele londonez FTSE a deschis astăzi pe plus, însă afişa la 17:20 un declin de 1,35%.

La Bucureşti, indicele de referinţă BET, care creştea la ora 11:00 cu 2%-2,5%, înregistra un plus de 0,37% la ora publicării ştirii. Banca Transilvania şi BRD se depreciau cu 0,6%, respectiv 0,3%, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO