Burse - Fonduri mutuale

Erste vede un potential de crestere de 27% pe Transgaz

Erste vede un potential de crestere de 27% pe Transgaz
13.05.2009, 18:59 27

Analistii grupului BCR-Erste considera ca profiturile predictibile, gradul redus de indatorare si controlul bun al cash-flow-ului operational asigura profilul defensiv al actiunilor transportatorului de gaze naturale Transgaz Medias (TGN), potrivit unui raport de analiza publicat ieri.

De asemenea, analisii arata ca Transgaz are o politica de dividend stabila, iar actiunile se tranzactioneaza cu un discount semnificativ fata de alte companii din sectorul utilitatilor.
Erste are un pret-tinta pentru actiunile Transgaz de 198 de lei, pentru urmatorul an, si recomandare de "acumulare". Ieri, titlurile Transgaz au inchis sedinta de tranzactionare la cotatia de 156,1 lei, astfel ca pe baza tintei de pret a Erste ar rezulta un potential de crestere de 27%.
 
Venituri stabile, oportunitati de crestere a profitabilitatii
Metodologia de calcul al tarifelor de transport si activitatea de tranzit international, acoperita de contracte cu Gazprom si Bulgargaz, protejeaza compania de riscul scaderii afacerilor, in timp ce proiectele internationale de tranzit precum Nabucco si chiar South Stream ar putea aduce o crestere a profitabilitatii Transgaz, sustin analistii Erste.
Pe de alta parte, ei spun ca Transgaz este expusa unui dublu risc in privinta reglementarilor, cauzat de intarzierile in recuperarea unor venituri sau din nerecunoasterea de catre autoritatea de reglementare a unor costuri, ceea ce ar putea afecta proftabilitatea pe termen scurt.
 
Cheltuieli mari cu salariatii
Erste considera ca managementul companiei de stat, detinuta de Ministerul Economiei, nu arata o preocupare foarte mare in privinta reducerii cheltuielilor cu angajatii, in special din cauza faptului ca peste 98% dintre salariati fac parte din sindicate.
Transgaz avea la finele anului trecut 5.022 de angajati, fata de o medie de 4.755 in 2005, iar salariile acestora au crescut cu peste 70% in decurs de patru ani. Totodata, angajatii Transgaz primesc un procent din profitul companiei, care a fost insa limitat din 2005.
Totodata, fiecare salariat al Trangaz primeste anual 6.500 de metri cubi de gaze, ceea ce face, in opinia analistilor Erste, ca aceste cheltuieli cu angajatii sa fie una dintre principalele presiuni asupra activitatii companiei.
 
Erste vede profit cu 40% mai mare pe IFRS
Erste estimeaza ca Transgaz va realiza in acest an un profit net de 188 mil. lei, pe standardele internationale de contabilitate (IFRS), in crestere cu 40% fata de anul trecut, cand castigul a fost de circa 134 mil. lei. Pentru 2010, proiectiile indica o usoara scadere a profitului, la 183 mil. lei.
Compania si-a bugetat in acest an un profit net de 310 mil. lei, conform RAS, cu 30% mai mare decat anul trecut. Decalajul dintre IFRS si RAS se datoreaza diferentelor mari in inregistrarea deprecierilor pe cele doua strandarde.
Astazi este ultima zi cand investitorii pot cumpara actiuni Transgaz pentru a beneficia de dividende. Transgaz distribuie un dividend brut de 10,47 de lei, randamentul dividendului la ultimul pret de ieri fiind de 6,7%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO