Burse - Fonduri mutuale

Escaladarea conflictului din Ucraina a lovit puternic pieţele europene. Bursa de la Bucureşti a pierdut ieri 3,8%, iar brokerii se aşteaptă la menţinerea instabilităţii

Escaladarea conflictului din Ucraina a lovit puternic...

Autor: Adrian Cojocar

03.03.2014, 21:58 586
Scăderile de ieri sunt cele mai dramatice din aproape doi ani de zile, respectiv din iunie 2012, când bursa de la Bucureşti a fost afectată tot de factori externi, respectiv de criza datoriilor din zona euro.

Luna martie a debutat la bursa din Bucureşti cu scăderi de până la 5% pe acţiunile SIF-urilor după ce bursa din Rusia s-a prăbuşit cu peste 12%. Bursa din Ungaria scădea luni cu peste 5%, cea din Polonia înregistra o corecţie de circa 4%, iar piaţa austriacă cobora cu 3,7%.

Corecţiile de luni au venit pe fondul unor rulaje mai ridicate decât de obicei, de peste 10 milioane de euro, pe piaţă realizându-se şi o tranzacţie specială în valoare de 1,8 mil. euro cu acţiunile Băncii Transilvania la un preţ în scădere cu 5,1% faţă de referinţa din şedinţa precedentă.

„Sunt de părere că mişcările negative observabile astăzi (ieri - n.red.) în pieţele de acţiuni din Europa sunt legate de escaladarea tensiunilor din Ucraina. Lumea este îngrijorată de eventualitatea în care un conflict armat în Ucraina ar degenera într-o confruntare între NATO şi Rusia.

Mai mult, o izolare politico-economică a Rusiei ar conduce la efecte negative pe termen scurt, dar mai ales mediu, în Europa, unde circa 40% din gazele naturale provin din Federaţia Rusă.

În mod normal, situaţia va rămâne încordată cel puţin până la referendumul de pe 25 mai din Crimeea, care va coincide cu alegerile prezidenţiale din Ucraina. Este de aşteptat ca lucrurile să înceapă să avanseze în anumite pieţe imediat ce nu se vor mai întrevedea deteriorări importante ale situaţiei actuale“, spune Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville.

 

Când pieţele sunt în vrie, investitorii preferă cash-ul

El spune că situaţia nu s-a stabilizat şi din această cauză deocamdată nu recomandă investitorilor să utilizeze scăderile ca oportunităţi de achiziţie, ci să marcheze parţial eventualele profituri.

„Nu aş ieşi întru totul din piaţă, ci aş fi foarte atent la evoluţia stării de fapt deoarece în cazul unei evoluţii pozitive, lucru pe care ni-l dorim cu toţii, întoarcerea pe un trend ascendent ar trebui să fie una destul de rapidă.

În opinia noastră, atât situaţia din Ucraina, cât şi noile probleme ale Hidroelectrica sunt elemente tranzitorii. Este adevărat că lipsa Hidro de pe lista de IPO-uri de anul acesta ar fi o lovitură pentru piaţă, dar nu ne aşteptăm ca trendul pozitiv major pe care se află BVB să fie schimbat de aceşti doi factori“, a precizat Dumitrescu.

Spre închiderea şedinţei de ieri acţiunile SIF Transilvania coborau cu 7,1% pe al doilea rulaj din piaţă, de 3,7 milioane de lei, evoluţie care vine şi după ce conducerea a propus nedistribuirea de dividende către acţionari.

Acţiunile Fondului Proprietatea erau în topul tranzacţiilor, cu un rulaj de 17,1 milioane de lei, şi se corectau cu 2,5%, coborând sub pragul de 0,8 lei/acţiune.

Titlurile Petrom erau în scădere cu 3,3%, cele ale Băncii Transilvania coborau cu 5,5%, iar cele ale Transgaz erau pe minus cu 2,1%.

SIF-urile marcau ieri scăderi cuprinse între 4,5% şi 7,1%.

 

Ucraina a contaminat toată Europa de Est

„Trendul vine din afară. A început cu Rusia şi a continuat cu bursele din regiune. Investitorii se aşteaptă la ce este mai rău. Probabil că acest sentiment va mai persista câteva zile, dar nu cred că vom mai vedea corecţii aşa de mari ca astăzi (ieri- n.red.). Nu cred că va ţine mult, nimeni nu are nevoie de un focar de război. Probabil că într-o săptămână investitorii or să uite ce s-a întâmplat şi or să constate că toată această agitaţie a fost în zadar. Aşa se întâmplă de fiecare dată, la început lumea intră în panică şi apoi apar veştile bune şi încep să crească. La începutul şedinţei erau volume mici, dar apoi au început să iasă în piaţă şi pachete mai mari. Se văd pachete mai mari la vânzare. Probabil că sunt fonduri străine care îşi mai gestionează poziţiile pe România. Practic ca economie nu avem relaţii atât de mari cu Ucraina, dar suntem afectaţi indirect pe relaţia cu Rusia pentru că dacă nu lasă garda jos, aşa cum a fost somată, vor exista repercusiuni economice. Importăm gaz de la ruşi, avem şi schimburi comerciale“, spune Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a IFB Finwest din Arad.

Liviu Avram, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj NBG Securities, spune că scăderile mai consistente ale bursei se datorează corecţiilor ceva mai accentuate, de 3-4%, de pe pieţele din Europa de Est, în special cele din proximitatea Ucrainei, iar România nu iese din peisajul regional.

„Un punct pozitiv este că scăderile de pe bursa românească sunt mai mici decât cele de pe bursele din jurul nostru. Cred că evoluţia pieţei din următoarea perioadă va depinde de cum vor evolua negocierile la nivel politic în Ucraina. Dacă se va ajunge la un consens am putea să vedem o ameliorare a situaţiei de pe bursă. Până atunci există riscul de contagiune pe zona Europei de Est din cauza riscului privind un posibil conflict armat. Unii investitori văd oportunităţi de intrare la cumpărare după scăderile de astăzi, în timp ce alţii percep negativ aceste evenimente şi acţionează în consecinţă“, spune Liviu Avram.

Alţi brokeri consideră că deocamdată ieşirile de capital sunt marginale şi văd o volatilitate mai ridicată în perioada următoare. „Cu siguranţă criza politică din regiune, cu situaţia din Crimeea şi Ucraina, a creat un val de turbulenţe pe pieţele din regiune şi bursa românească nu avea cum să nu fie afectată. Teama că acest conflict ar putea escalada îi face pe investitori să fie mai nesiguri şi din această cauză tind să iasă de pe bursă pentru a-şi conserva banii. Nu putem vorbi de panică, ci de vânzări emoţionale făcute pe momentul de piaţă. Sunt ieşiri marginale şi odată ce situaţia se va linişti şi investitorii vor reacţiona în consecinţă. Aş tinde să cred că vânzătorii sunt mai degrabă de retail, însă cred că este o situaţie generalizată a pieţei. Cu siguranţă orice ştire legată de această problemă din Ucraina va avea repercusiuni în piaţă. Mă aştept să vedem mai multă volatilitate pe bursă în perioada următoare şi într-un sens, şi în celălalt“, a precizat Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la firma de brokeraj Intercapital Invest.

El mai spune că investitorii s-au obişnuit cu problemele de pe scena politică internă care s-au văzut în fiecare început de an şi că pentru moment nu este cazul ca brokerii să-şi facă griji cu privire la influenţele pe care aceste evenimente negative le-ar putea avea asupra ofertelor publice din acest an de pe bursa din Bucureşti.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO