Bursa de la Bucureşti a încheiat ziua în coborâre cu 0,69% (indicele BET-C), iar scăderea din ultimele şase şedinţe a ajuns la 3,4%. Activitatea investitorilor s-a redus puternic, astfel că lichiditatea nu a ajuns nici măcar la 11 mil. lei.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,44%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se situa cu 1,59% sub nivelul de marţi.
Mişcarea indicelui a fost determinată în principal de scăderile înregistrate de acţiunile OMV Petrom (-1,72%) şi Transgaz (-1,97%).
Corecţia acţiunilor Transgaz a venit chiar pe finalul şedinţei şi la câteva ore după anunţul OMV potrivit căruia proiectul Nabucco West, în care este implicată şi compania Transgaz, a pierdut cursa pentru gazele extrase din Marea Caspică de la Şah Deniz (Azerbaijan). Consorţiul care operează exploatarea a optat pentru o altă rută de export către Europa.
„Proiectul Nabucco putea avea o influenţă foarte mare în dezvoltarea companiei Transgaz, dar cu siguranţă şi investiţiile erau pe măsură. Pe termen lung, sigur că această ştire are un efect negativ asupra companiei. Pe termen scurt, anumite cheltuieli prevăzute pentru acest an cu proiectul nu vor mai fi efectuate şi vor avea un impact pozitiv asupra rezultatului financiar aferent acestui an. Dacă adăugăm la acestă ştire şi faptul că Transgaz a bugetat dividende la jumătate pentru anul 2013, putem observa că nu este cea mai favorabilă perioadă a acestei companii“, a declarat şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance Gabriel Necula.
El consideră că scăderea acţiunilor OMV Petrom este influenţată de câteva zile de investitorii care probabil îşi ajustează poziţiile, iar în lipsa unor cumpărători importanţi, preţul se mişcă mai vizibil.
„Acţiunile OMV (acţionarul majoritar al OMV Petrom - n.r.) sunt cu siguranţă afectate de eşuarea proiectului Nabucco, dar influenţa acestor evenimente asupra Petrom este una marginală, compania nefăcând parte din proiect“, a adăugat Necula.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,22% sub ziua anterioară.
„În această perioadă, din cauza volumelor reduse, cred că piaţa va avea o evoluţie volatilă, într-un interval destul de restrâns şi cu o uşoară tentă negativă. Volumele nu cred că se vor îmbunătăţi în următoarea lună, deoarece este o perioadă de vară în care investitorii preferă să nu acţioneze semnificativ. Mă aştept ca în următoarele săptămâni piaţa să se stabilizeze la valori uşor mai scăzute faţă de nivelurile actuale, dar, totuşi, trebuie urmărite foarte atent toate informaţiile macroeconomice care vin de pe pieţele importante“, a mai spus brokerul.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 2%.
Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 27.06.2013