Burse - Fonduri mutuale

Eşecul unei preluări ostile: CNVM a anulat oferta de 42 de milioane de euro a miliardarilor de la ArcelorMittal pentru Comvex Constanţa

Eşecul unei preluări ostile: CNVM a anulat oferta de 42 de milioane de euro a miliardarilor de la ArcelorMittal pentru Comvex Constanţa
18.08.2010, 23:30 154

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CMVN) a revocat deciziadin 2008 prin care a aprobat oferta de preluare a Comvex Constanţa(CMVX) lansată de ArcelorMittal, în valoare de 42 mil. euro, princare grupul miliardarului Laksmi Mittal încerca să preia controluloperatorului portuar.

Decizia CNVM vine după ce Comvex a obţinut la Înalta Curte deCasaţie şi Justiţie anularea acţiunilor pe care firma ExpertPlacement, parte a grupului ArcelorMittal, le-a subscris în cadrulmajorării de capital derulate în 2008 de operatorul portuar.

Decizia instanţei, care este definitivă şi irevocabilă, face caparticipaţia deţinută indirect de grupul ArcelorMittal la Comvex săcoboare de la 35,9% la 28,1%, deci sub pragul de 33% care îl obligala derularea unei oferte publice de preluare.

ArcelorMittal a preluat în iulie 2008 un pachet de aproape 36%din acţiunile Comvex, pentru circa 24 mil. euro şi era obligat caîn termen de două luni să lanseze o ofertă publică de preluarepentru restul de acţiuni. Grupul siderurgic a lansat pe 22octombrie oferta de preluare, după expirarea termenului legal dedouă luni şi după ce compania a început o majorare de capital.

Acesta a fost şi principalul argument pentru care instanţa adecis anularea acţiunilor subscrise de ArcelorMittal în cadrulmajorării de capital.

Comvex a fost reprezentată în acest caz de firma de avocaturăBoştină şi Asociaţii.

Oferta ArcelorMittal s-a derulat între 22 octombrie şi 7noiembrie 2008, când a fost suspendată de către CNVM, rămânândsuspendată până în prezent, prin decizii succesive alecomisiei.

Problema este însă ce se întâmplă cu acţionarii Comvex care ausubscris în ofertă până la suspendarea ei.

Contactaţi de Ziarul Financiar, reprezentanţii HTI ValoriMobiliare, intermediarul ofertei de preluare a Comvex, au spus cănu pot furniza la acest moment date cu privire la ce se va întâmplacu subscrierile acţionarilor Comvex care au luat parte laoperaţiune.

Cel mai probabil, subscrierile în cauză vor fi anulate ca urmarea deciziei de revocare din partea CNVM având în vedere căoperaţiunea de majorare de capital dă peste cap calculele dincadrul ofertei, numărul existent de acţiuni fiind în prezent maimare.

Majorarea de capital a Comvex din 2008 a fost înregistratărecent la Registrul Comerţului. După majorarea de capital, Solidmetîşi întăreşte participaţia în cadrul Comvex, ajungând la un pachetde control de circa 63%, după ce anterior operaţiunii deţinea 53,9%din companie. Firma din Constanţa este controlată indirect de omulde afaceri Corneliu Idu.

Deşi Comvex a reuşit să respingă preluarea de cătreArcelorMittal, operatorul portuar a resimţit efectele conflictuluidin ultimii doi ani, în condiţiile în care grupul siderurgic, unuldintre principalii clienţi ai companiei, şi-a redirecţionattraficul de mărfuri prin Bulgaria.

Asta a determinat scăderea puternică a afacerilor Comvex în 2009şi evoluţia nefavorabilă a cursului acţiunilor, care au coborât la26 de lei faţă de preţul din ofertă, de 55 de lei.

Consiliul Concurenţei a declanşat la începutul anului oinvestigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă exercitatde ArcelorMittal Galaţi asupra Comvex, în urma unei plângeri aoperatorului portuar privind devierea traficului de mărfuri agrupului siderurgic printr-un port din Bulgaria.

Reprezentanţii Comvex susţin însă că s-au înţeles cuArcelorMittal şi că în luna iulie au semnat un contract cu gigantulsiderurgic pentru următorii cinci ani. Ei nu au oferit mai multedetalii cu privire la acest contract.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO