Burse - Fonduri mutuale

Este oficial: Concefa Sibiu a intrat în insolvenţă la un an după listare

Este oficial: Concefa Sibiu a intrat în insolvenţă la un an după listare

Horaţiu Cercel, directorul general al Concefa Sibiu

Autor: Adrian Cojocar

16.03.2012, 00:06 1897

Firma de construcţii Concefa Sibiu (COFI), promovată în urmă cu un an la prima categorie a bursei de la Bucureşti, a anunţat intrarea în insolvenţă la propria cerere, după ce aceasta a fost aprobată miercuri de Tribunalul Sibiu.

Ca urmare, titlurile Concefa Sibiu au fost suspendate de la tranzacţionare, iar acţionarii aşteaptă în prezent deznodământul procesului de reorganizare. Potrivit statisticilor, doar 10% din companiile aflate în insolvenţă reuşesc să se redreseze şi să evite falimentul.

Horaţiu Cercel, directorul general al Concefa care controla până recent compania, a atras în acţionariat în ultimii ani mai mulţi investitori de calibru, precum fondurile de pensii ING şi fondul american Artio, care a intrat în acţionariatul companiei în 2007.

Cercel a ieşit din acţionariatul firmei la finalul anului trecut, după ce compania a înregistrat pierderi considerabile, el transferând pachetele de acţiuni către rude, respectiv Vasile şi Maria Cercel, care deţin în prezent 31,16% din acţiuni, în timp ce Adina Maria Blajiu a cumpărat de la Horaţiu Cercel un alt pachet de 31,5% din acţiuni.

Fondurile de pensii ale ING deţi­neau la mijlocul anului trecut puţin peste 5% din acţiunile Concefa pe care le-au cumpărat după transferul companiei la prima categorie a BVB pentru circa 3,5 mil. lei.

În acest moment nu se ştie dacă fondurile respective mai au acţiuni la Concefa, având în vedere că de la începutul anului s-au tranzacţionat volume mari de acţiuni, dar chiar dacă au reuşit să-şi lichideze participaţiile, acestea au marcat pierderi de peste 80%.

Casa de Insolvenţă Transilvania a fost numit administrator judiciar al Concefa Sibiu, iar în perioada următoare urmează să se întocmească tabelul creditorilor şi un plan de reorganizare care va fi prezentat creditorilor. Dacă planul de reorganizare va fi respins, atunci Concefa va intra în faliment.

Flamingo International este una din puţinele companii listate pe piaţa reglementată care a intrat în faliment, însă cazurile de insolvenţe de pe bursă au fost tot mai numeroase în ultimii ani, precum producătorul de contoare Contor Group Arad (CGC) şi cel de utilaj petrolier Uztel Ploieşti (UZT), care se chinuie şi acum să iasă din insolvenţă. Alte companii precum Siretul Paşcani (SRT) au reuşit să se reorganizeze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO