Burse - Fonduri mutuale

Ce estimări de dividende au brokerii pentru 2020? Tradeville, Goldring şi Prime Transaction pun Fondul Proprietatea pe primul loc. Goldring: Media randamentelor emitenţilor din BET este de 6,4%, în timp ce la nivelul indicelui BET-FI media randamentelor este de 9,1%

Autor: Tibi Oprea

21.12.2019, 12:15 5924

Tradeville, Goldring şi Prime Transaction, prin­tre cei mai activi interme­diari de retail de la Bursa românească, estimează că Fondul Proprietatea se va poziţiona pe primul loc în topul randamentelor dividendelor în anul 2020 ca urmarea a rezultatelor îmbunătăţite din primele nouă luni din 2019. 

Tradeville a calculat un randament al dividendelor FP de 18,6%, Goldring de 14,6%, iar Prime Transaction de 12,3%, arată datele agregate de ZF şi raportate la preţurile de tranzacţionare din 17 decembrie 2019.

Dar la nivel general, anul 2020 ar putea să aducă randamente mai mici ca 2019 în principal ca urmare a creşterii preţurilor acţiunilor.

„Anul 2020 va aduce randamente mai mici decât anul 2019, însă acest lucru se datorează în principal evoluţiei preţurilor companiilor, majoritatea societăţilor din BET, respectiv BET-FI înregistrând evoluţii pozitive ale cotaţiilor, chiar evoluţii foarte mari în unele cazuri. (…) Dacă în anul 2019 aveam cinci companii cu dividende având randamente de peste 10% (din societăţile alese), în anul 2020 vom avea 6 asemenea societăţi“, spun brokerii de la Goldring.

Potrivit acestora, media randa­mentelor societăţilor din indicele principal BET este de 6,4%, în timp ce la nivelul indicelui BET-FI media randamentelor este de 9,1%. Cei trei brokeri estimează că BRD SocGen, a treia bancă locală după active, va oferi un randament al dividendului cuprins între 11% şi 12%, ceea ce ar clasa-o în primele trei poziţii din acest top.

Pe de altă parte, brokerii spun că unii emitenţi ar putea opta pentru ca o parte din profit să fie distribuită ca acţiuni gratuite, în timp ce în cazul companiilor de stat investitorii ar putea asista la solicitări de dividende supli­mentare. În topul clasamentelor realizate de aceştia se regăsesc trei companii unde statul este acţionar majoritar – Nuclearelectrica, Romgaz şi Conpet Ploieşti.

„Din capul locului trebuie să amintim de posibilitatea, confirmată recent prin declaraţii oficiale, de a asista la distribuirea în acest an sau anul următor a unor dividende suplimentare din rezultatele anilor trecuţi în cazul companiilor de stat. Vorbim aici despre decizii cu o puternică conotaţie politică, deci imposibil de estimat la un nivel satisfăcător de acurateţe. (...) Unii emitenţi ar putea opta pentru ca o parte din profitul net să fie distribuită sub formă de acţiuni gratuite. Banca Transilvania şi Teraplast, de exemplu, au obişnuit investitorii cu acordarea unor astfel de stimulente. Ca atare, randamentul total al distribuţiei către investitor, pentru astfel de cazuri, trebuie calculat într-un mod mai nuanţat“, transmit brokerii de la Prime Transaction. De altfel, aceştia spun că o tendinţă a anului 2020 ar putea fi reprezentată de un trend de micşorare a procentelor alocate spre dividend din profiturile nete anuale, în cazul companiilor de stat. 

„Viziunea liberală de administrare a economiei româneşti a enunţat un astfel de principiu. Râmâne de văzut dacă acest lucru va fi posibil în condiţiile unor restrângeri bugetare semnificative.“

Brokerii de la Prime Transaction spun că în urma analizei rezultatelor financiare, a politicilor de remunerare sau a nevoilor de finanţare ale unor proiecte estimează că în cazul unor emitenţi, precum Alro Slatina, Compa Sibiu, Digi Communications, MedLife, SIF Banat-Crişana, SIF Muntenia sau Teraplast Bistriţa, sunt şanse reduse să vedem distribuite dividende sub formă de cash.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO