Burse - Fonduri mutuale

eToro: Temerile legate de recesiune duc la scăderea preţului petrolului

eToro: Temerile legate de recesiune duc la scăderea...

Autor: Eduard Ivanovici

17.08.2022, 00:04 191

Cele mai recente date arată că inflaţia şi-ar fi atins deja vârful în unele ţări din Uniunea Europeană, inclusiv în România, situaţia fiind similară în Statele Unite.

Domolirea inflaţiei e o veste bună pentru pieţele financiare, care se aşteaptă la o încetinire a creşterii ratelor dobânzilor de către băncile centrale, în timp ce economiile sunt ameninţate de o posibilă recesiune, reiese dintr-o analiză efectuată de Bogdan Maioreanu, analist al platformei de tranzacţionare eToro. În timp ce inflaţia a scăzut uşor de la 15,05% la 14,96%, în România producţia industrială ajustată a scăzut cu 3,9% în iunie faţă de mai şi arată o scădere de 3,7% faţă de aceeaşi lună din 2021. Principalele scăderi au fost în producţia şi distribuţia de utilităţi de 4% şi industria prelucrătoare de 2,8% în timp ce industria extractivă a crescut cu 1,6%. Iar cazul României nu este singular. Cele mai recente date venite din Statele Unite arată că indicele condiţiilor generale de afaceri s-a prăbuşit cu 42 de puncte, până la -31,3, a doua cea mai mare scădere lunară înregistrată vreodată în cadrul Empire State Manufacturing Survey. 

 

Indicele comenzilor noi a scăzut cu treizeci şi şase de puncte, până la -29,6, iar indicele livrărilor s-a prăbuşit cu aproape cincizeci de puncte, până la -24,1, ceea ce indică o scădere puternică atât a comenzilor, cât şi a livrărilor. Privind în perspectivă pentru următoarele şase luni, indicele pentru condiţiile viitoare de afaceri a ajuns la 2,1, sugerând că firmele nu sunt optimiste. Indicii pentru viitoarele comenzi noi şi livrări au fost pozitivi, dar au rămas la niveluri scăzute.

Într-o mişcare surprinzătoare menită să sprijine o economie în încetinire, Banca Poporului din China - Banca Centrala Chineză - a scăzut cu 10 puncte de bază rata principală care oferă lichiditate băncilor la 2% şi rata facilităţii de creditare pe un an la 2,75%. Acest lucru a fost un nou semnal pentru pieţe că s-ar putea să ne confruntăm cu o încetinire economică globală în acest an, argumentează reprezentantul eToro.

Scăderea ratei de către Banca Centrală Chineză vine după datele slabe privind vânzările cu amănuntul, care au crescut cu doar 2,7%, sub valoarea estimată de 4,9%. Producţia industrială a crescut cu doar 3,8% faţă de 4,3% cât se aştepta. Totuşi, cele mai mari scăderi sunt în sectorul imobiliar, unde vânzările de locuinţe au scăzut cu aproape 29%, iar investiţiile în proprietăţi au scăzut cu 12,3%.

Între timp, în China, rata şomajului a scăzut la 5,4%, puţin mai bine decât cea de 5,5% din iunie, dar şomajul în rândul tinerilor a crescut la aproape 20%, ceea ce reprezintă un nou record. Potrivit economiştilor, încetinirea redresării ar putea continua, influenţată de politica "zero Covid" şi de scăderea consumului.

Economiştii văd riscurile de recesiune în Europa la cele mai ridicate niveluri din noiembrie 2020. Conflictul dintre Rusia şi Ucraina şi temerile că rezervele de gaze naturale nu vor fi capabile să genereze suficientă energie electrică în această iarnă au dus preţul megawatului la 477 de euro, adică de aproape şase ori mai mult decât anul trecut, explică Bogdan Maioreanu. Contractele futures pentru gazele naturale olandeze au atins 234 de euro pe megawatt oră cu livrare in Septembrie.

Toate aceste preţuri ridicate la energie vor creşte riscurile de scădere a producţiei industriale în Europa, ceea ce se adaugă la potenţialul de recesiune. Cel mai recent sondaj Bloomberg arată că riscul unei recesiuni în Europa a crescut la cel mai înalt nivel din noiembrie 2020. Probabilitatea ca producţia să se diminueze timp de două trimestre consecutive a crescut la 60%, de la 45% într-un sondaj anterior, şi de la 20% înainte de criza Ruso - Ucraineană.

Toate aceste date pesimiste readuc temerile legate de recesiune, ceea ce a dus la o scădere a preţului petrolului cu 5%. Aceasta a fost ajutată de speranţele privind un potenţial progres al negocierilor privind acordul nuclear cu Iranul. ţiţeiul West Texas Intermediate s-a ieftinit cu până la 5,7% coborând sub 87 de dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din ultimele şase luni, iar petrolul Brent a ajuns la 95 de dolari pe baril, conchide analistul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO