Burse - Fonduri mutuale

eToro, XTB şi NAGA, perspective pentru acţiuni, obligaţiuni, valute, aur şi cripto în 2025. Cum văd cei trei brokeri europeni România. Mai mult de jumătate dintre investitorii individuali la nivel global se aşteaptă ca piaţa bull să continue, iar investitorii români sunt şi mai optimişti

eToro, XTB şi NAGA, perspective pentru acţiuni,...

Autor: Tibi Oprea

27.01.2025, 07:20 1979

În pofida neliniştilor şi incertitudinilor la nivel global şi a volatilităţii inerente, anul 2024 a adus multe oportunităţi investitorilor în pieţele financiare şi a fost remarcabil în privinţa randamentelor. Cu excepţia obligaţiunilor, care au rămas puţin în urmă, aproape totul a mers bine – puţine pieţe de acţiuni au scăzut, iar unii indici au crescut cu peste 30%, aurul a urcat cu 27% în cel mai bun an din 2010 încoace, iar Bitcoin s-a apreciat cu 121% trecând de 100.000 de dolari.

Pentru că totuşi randamentele trecute nu reprezintă o garanţie pentru randamentele viitoare, Business Magazin a cerut analiştilor de la casele de brokeraj europene câteva perspective pentru pieţele financiare globale în 2025, cu atenţie şi pe România. La apel, Bogdan Maioreanu, analist eToro, Claudiu Cazacu, consulting strategist XTB România, şi Horia Păcurar, branch manager NAGA. Pe lângă direcţia activelor financiare, pe radarul analiştilor au fost anul trecut şi reducerile ratelor dobânzilor de către Rezerva Fe­derală, Banca Centrală Europeană şi alte bănci centrale, cum ar fi Banca Naţională a României. Fed a redus rata dobânzii de referinţă cu 1%, BCE cu 1%, iar BNR cu 0,5% şi probabil că vor mai urma multe altele în noul an, consideră Bogdan Maioreanu.

„Datorită victoriei lui Donald Trump în alegerile din SUA, dolarul american este acum mai puternic. Euro a scăzut de la 1,12 la 1,04 dolari şi având în vedere planurile administraţiei Trump, această tendinţă ar putea continua în 2025. Din schimbarea puterii în SUA provine însă şi un risc care poate crea potenţiale focare de volatilitate. Un risc poate fi şi inflaţia, care în prezent încetineşte, dar ar putea fi influenţată de deciziile administraţiei Trump”, arată analistul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro