Burse - Fonduri mutuale

Euforia din oferta Romgaz se simte în continuare pe bursa de la Bucureşti

Euforia din oferta Romgaz se simte în continuare pe...

Autor: Stefan Musgociu

05.11.2013, 18:44 1007

Bursa a continuat ieri creşterile, iar indicele BET, care urmăreşte cele mai importante 10 companii listate, a atins un nou maxim al ultimilor cinci ani, depăşind pragul de 6.200 de puncte.

Tranzacţiile cu acţiuni au fost de 38 mil. lei (8,5 mil. euro), investitorii vizând cu precădere acţiunile de regulă lichide, precum SIF-urile şi Fondul Proprietatea, companiile din sectorul energetic (OMV Petrom, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica), dar şi din sectorul bancar (BRD şi Banca Transilvania).

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

„După listarea Nuclearelectrica s-a observat că majoritatea resurselor dis­po­nibile în piaţă au aşteptat oferta Romgaz, perioada dintre cele două ope­raţiuni fiind marcată de volume de tran­zacţionare mici şi, mai degrabă, de o evoluţie laterală a acţiunilor princi­pa­lelor companii listate la BVB. În acelaşi timp, zilele premergătoare IPO-ului Romgaz au consemnat o valorificare a altor participaţii în scopul eliberării de bani pentru ofertă. Astfel, s-a creat o fereastră pentru investitorii care au fost atraşi de celelalte oportu­nităţi. De la finalul săptămânii trecute cumpărătorii şi-au făcut mult mai simţită prezenţa în piaţă, fapt întărit şi de volumele de luni, când au fost eliberate sumele blocate în oferta Romgaz“, a declarat Bogdan Gherghe, analist la casa de brokeraj Tradeville.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

El crede că o parte din investitorii care au redevenit interesaţi de bursă sau persoanele care au făcut primul pas pe piaţa de capital odată cu oferta Romgaz vor începe să cumpere şi alte titluri.

„În lipsa unor evenimente negative la nivel global, luăm în calcul o continuare a evoluţiei actuale şi credem că piaţa locală de capital ar putea performa în următoarele luni. Potenţialul acestei evoluţii ne-a fost con­firmat de indicele BET, care a de­pă­şit un nivel important de rezis­tenţă şi a stabilit un nou maxim pentru ultimii cinci ani, precum şi o performanţă de peste 25% în ultimele 12 luni“, a mai spus Gherghe.

În prima oră a şedinţei de marţi, ac­ţiunile Fondului Proprietatea au atins un nou maxim istoric, de 0,8115 lei/titlu. Preţul este cu 47,7% peste ulti­ma cotaţie de anul trecut, de 0,5495 lei. Aceste titluri au încheiat şedinţa de marţi în stagnare, la 0,805 lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie locală, au cres­cut ieri cu 2,2%, închizând şedinţa la 0,465 lei, iar acţiunile Transgaz Mediaş (TGN) au urcat cu 1%, la 189 de lei. Investitorii au fost interesaţi şi de acţiu­nile Transelectrica (TEL), care au avut o creştere de 0,37%, în timp ce acţiu­ni­le Nuclearelectrica au închis cu 0,17% peste nivelul de luni, când au intrat la tranzacţionare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.11.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO