Burse - Fonduri mutuale

Euforie pe bursele americane: Nasdaq a închis pentru prima oară în istorie peste pragul de 9.000 de puncte. Surprinzător, nu companiile vedetă din tech sunt responsabile

Euforie pe bursele americane: Nasdaq a închis pentru...

Autor: Ştefan Stan

26.12.2019, 23:28 1334

Bursa americană Nasdaq a închis pentru prima oară în istorie peste 9.000 de puncte, propulsată de creşterile importante din sectorul high-tech. Amazon a fost printre cele mai performante companii, după ce gigantul e-commerce a raportat noi recordurile la vânzările de sărbători. Piaţa Nasdaq a crescut cu 0,8%, în timp ce indicele S&P 500 a câştigat 0,5%.

Creşterea recentă a Nasdaq se datorează în parte creşterii giganţilor din tehnologie, precum Amazon, Microsoft, care a înregistrat un avans de 0,82%, şi Apple, care a urcat cu 0,12%.

Totuşi, avansul nu este atribuit numai companiilor de referinţă. O bună parte din creşterea înregistrată de Nasdaq vine de pe urma unor companii mai mici, care nu sunt neapărat asociate în general cu performanţa excepţională a indicelui. Un astfel de exemplu ar fi compania Lululemon (retailer), care a urcat cu 67% faţă de nivelul din august anul trecut, la fel ca Starbucks. Charter Communications, Advanced Micro Devices sau NXP Semiconductors au înregistrat de asemenea performanţe notabile, cu creşteri de 60%, respectiv 85% şi 40%.

Indicii europeni au avut joi o performanţă bună, FTSE 100 urcând cu 0,11%,, iar Stoxx 600 a câştigat 0,14%, în ciuda scăderii indicelui bursei germane de 0,13%.

Urmează să vedem cum se va traduce această euforie bursieră şiu pe piaţa de la Bucureşti, în condiţiile în care BVB va avea mâine o şedinţă de tranzacţionare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO