Burse - Fonduri mutuale

Europa îşi revine timid după cea mai proastă săptămână din 2011. China are deja un minus de 10%

Europa îşi revine timid după cea mai proastă...

Autor: Roxana Pricop

12.01.2016, 00:05 648

Bursele europene au început săptămâna cu creşteri modeste, investitorii revenind la sentimente mai bune faţă de acţiuni după ce săptămâna trecută pieţele au marcat cele mai slabe zile din 2011 încoace. Indicele DAX, principala referinţă a bursei germane, a crescut în şedinţa de ieri cu până la 1,2%, iar pe parcursul şedinţei avansul s-a mai temperat la 0,6%. Bursele americane au deschis pe verde pentru ca apoi să treacă în teritoriu negativ. Bursele chineze, principalele suspecte pentru începutul prost de an pe care îl au pieţele de acţiuni, au scăzut cu până la 5% în şedinţa de ieri, afişând un minus de 10% pentru acest an.

Acţiunile europene s-au corectat puternic săptămâna trecută, investitorii temându-se că încetinirea economiei chineze va afecta revenirea economiei globale, chiar dacă Banca Centrală Europeană sprijină zona euro prin stimuli monetari. Cum China este al treilea cel mai mare partener de comerţ al Germaniei, indicele DAX a fost cel mai afectat de scăderi, afişând un minus de 8,3% pentru primele cinci zile de tranzacţionare din 2016.

La Bucureşti, piaţa de acţiuni a scăzut ieri cu 1,2%, pe un rulaj de circa 20 mil. lei, în scădere faţă de şedinţele anterioare. Acţiunile Romgaz au atins ieri un nou minim istoric, de 25,3 lei/unitate după ce au scăzut cu până la 2%, iar titlurile BRD au scăzut cu 3%, coborând sub pragul de 11 lei/unitate, până la 10,9 lei/unitate. Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 2%, până la 0,78 lei/unitate. Din rândul acţiunilor lichide, cea mai bună evoluţie au avut-o ieri titlurile Transgaz şi cele ale Transelectrica, care au stagnat.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO