Burse - Fonduri mutuale

Europa este tot mai aproape de un război, avertizează un ministru britanic: Bursele din toată lumea scad accelerat, Bursa de la Bucureşti este pe roşu. Preţurile la energie cresc puternic în Europa. Am intrat în săptămâna decisivă pentru conflictul Rusia-Ucraina

Europa este tot mai aproape de un război, avertizează...

Autor: Ştefan Stan, Liviu Popescu

14.02.2022, 13:29 4739

Ministrul forţelor armate din Marea Britanie avertizează că Europa este cel mai aproape de război din ultimii 70 de ani, în condiţiile în care tensiunile escaladează, în ciuda eforturilor diplomatice dintre Kiev şi Moscova, scrie FT. ”Mi-e teamă că suntem mai aproape de un război decât am fost vreodată în ultimii 70 de ani pe acest continent. Sunt 130.000 de soldaţi ruşi la graniţele Ucrainei şi alte mii de solidaţi pe nave amfibi în Marea Neagră şi Marea Azov”, a spus James Heappey la BBC.

”Toate instrumentele necesare pentru luptă sunt deja puse în mişcare şi teama mea este că dacă acesta ar fi fost doar un show pentru a câştiga diplomatic, nu ar fi fost nevoie de logistică, de costuri, combustibil, de tot ceea ce face o invazie de asemenea amploare credibilă”, a adăugat el. Cancelarul german Olaf Scholz va vizita Ucraina luni şi Rusia marţi. ”Dacă Ucraina ia o decizie suverană că nu vrea să fie parte din NATO, respectăm asta”, a adăugat ministrul britanic.  


Preţurile la gaze naturale şi electricitate au crescut în Europa cu peste 10%, în condiţiile în care tensiunile dintre Rusia şi Ucraina au intrat în săptămâna decisivă, iar SUA avertizează că o invazie este iminentă. Consultantul Naţional pe Probleme de Securitate din SUA, Jake Sulivan, a spus vineri că există dovezi că Rusia ar urma să atace până la finalul Jocurilor Olimpice. Rusia a continuat să nege planurile de invazie, în timp ce ministrul de externe al Ucrainei a încercat să detensioneze spunând că nu există o schimbare pivotală. 


De la Madrid şi Londra la Paris şi Frankfurt, până în nordul continentului şi la Varşovia, Bucureşti şi Budapesta, toate bursele europene sunt pe scăderi în prima parte a şedinţei de tranzacţionare din 14 februarie 2022 din cauza temerilor că un atac rusesc asupra Ucrainei ar putea avea loc chiar în această săptămână.

Londra (FTSE 100) scade cu 2%, Frankfurt (DAX) cu 3%, Paris (CAC40) cu 3%, Varşovia (WIG) cu 3% iar Bucureşti (BET) cu 2,7%, potrivit datelor agregate de ZF din platforma investing.com care arată că la ora 12:40 toţi indicii principali ai burselor europene sunt pe minus.

Individual lucrurile sunt şi mai îngrijorătoare. Wizz Air, o companie aeriană listată în Marea Britanie, axată pe Europa Centrală, scade cu 7%, Raiffeisen Bank – cu prezenţă şi în România, scade cu 7%, întrucât, notează publicaţia MarketWatch, banca austriacă a obţinut 35% din profitul său total din operaţiunile din Rusia.

Randamentul titlului de trezorerie pe 10 ani a scăzut cu 6 puncte de bază, ajungând la 1,94%. Îngrijorările legate de o politică FED mai agresivă au fost contrabalansate de cererea de active sigure.

Rusia a desfăşurat exerciţii militare în Belarus şi exerciţii navale în Marea Neagră, încercuind Ucraina pe trei laturi. Unele companii aeriene occidentale, printre care Air France, au anulat zborurile către capitala Ucrainei, Kiev, în condiţiile în care arme de la membri NATO au fost trimise în ţară.

Escaladarea tensiunilor la graniţa cu Ucraina, în timp ce trupele ruseşti îşi măresc numărul, provoacă nelinişte în rândul investitorilor, mai ales după ce consilierul american pe probleme de securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat duminică, la CNN, că există "o posibilitate clară ca în curând să aibă loc o acţiune militară majoră". Statele Unite şi alte câteva ţări occidentale şi-au sfătuit cetăţenii să părăsească Ucraina, potrivit investing.com

Liderii occidentali au ameninţat cu sancţiuni severe împotriva Rusiei în cazul unei invazii, chiar dacă Olaf Scholz, cancelarul german, continuă vizita diplomatică în Ucraina în cursul zilei, urmată de o călătorie la Moscova.

Preţul petrolului a scăzut de la cele mai ridicate niveluri din ultimii peste şapte ani. Mulţi se tem că o invazie a Ucrainei ar duce la sancţiuni asupra sistemului financiar al Rusiei, ceea ce ar face imposibilă plata exporturilor de ţiţei rusesc de către companiile occidentale şi i-ar forţa să urmărească aprovizionarea în altă parte pe piaţa globală.

Rusia este unul dintre cei mai mari producători de ţiţei din lume, iar o astfel de perturbare a aprovizionării globale ar avea loc chiar în momentul în care Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, se străduiesc să îşi mărească producţia pentru a face faţă redresării cererii.


"Bursa românească reacţionează la scăderea de 2% de vineri a bursei americane. Daca până acum investitorii nu luau în calcul aproape deloc efectele conflictului din Ucraina, acum încep să incorporeze acest risc potenţial. Totuşi am mai avut tensiuni similare în trecut, iar cei care şi-au păstrat calmul au ieşit câştigători în final", spune Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management.

În weekend au apărut mai multe informaţii cu privire la situaţia tensionată din Ucraina, de la ridicarea nivelului de alertă din partea MAE pentru Ucraina şi repatrierea personalului din Kiev şi Odessa, la afirmaţiile cu privire la un posibil atac miercuri, 16 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO