Burse - Fonduri mutuale

Evenimente care vor mişca bursa în această săptămână

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Roxana Pricop

21.07.2014, 00:03 1363

Vor reveni pe creştere acţiunile Electrica, cum vor evolua bursele externe în condiţiile în care investitorii sunt tot mai nervoşi după ce un avion al companiei Malaysian Airlines s-a prăbuşit în estul Ucrainei din cauza unui atac terorist din partea separatiştilor pro-ruşi sunt întrebări cu care investitorii încep o nouă săptămână de tranzacţionare la bursa din Bucureşti.

ZF prezintă mai jos evenimentele mai importante care ar putea influenţa cotaţiile acţiunilor româneşti în această săptămână:

1. Cum vor deschide bursele mature săptămâna şi cum vor digera investitorii informaţiile din cazul avionului prăbuşit în Ucraina? Bursa de la Bucureşti a închis săptămâna trecută cu o scădere de circa 1%. Investitorii au avut o săptămână liniştită până vineri 18 iulie, când piaţa de la Bucureşti a reacţionat prin scăderi, în linie cu bursele externe, la prăbuşirea avionului în Ucraina.

2. Îşi vor reveni acţiunile Electrica la preţul de ofertă după ce săptămâna trecută au fluctuat în jurul valorii de 10,8 lei/titlu?  Faţă de preţul din ofertă de 11 lei/titlu, acţiunile Electrica s-au corectat cu peste 2%, aceasta fiind printre cele mai modeste evoluţii post-IPO raportate de o companie.

3. Cum vor evolua acţiunile Fondului Proprietatea, având în vedere că fondul se apropie de finalul celui de-al treilea program de răscumpărări? Fondul a demarat cel de-al treilea program de răscumpărări pe 27 martie. De atunci până în prezent, preţul acţiunilor FP a crescut cu 3,3% până la o cotaţie de 0,84 lei/acţiune. Fondul a ajuns în prezent să deţină 9,6% din capitalul social subscris propriu şi pentru a începe un nou program de răscumpărări va trebui să îşi reducă capitalul social prin ştergerea acţiunilor răscumpărate până în prezent.

4. Vor continua achiziţiile de acţiuni ale insiderilor la SIF Oltenia? Societatea a convocat pe 28 iulie acţionarii SIF5 şi urmează să rediscute propunerile înaintate de administratori privind distribuirea de dividende din profitul obţinut anul trecut de societate, în valoare de 130 milioane de lei (29,5 mil. euro). Conducerea SIF Oltenia a propus două variante de dividende: fie distribuţia unor dividende de 92,8 milioane de lei (0,16 lei/acţiune), fie zero lei pentru dividende şi întreg profitul de anul trecut rămâne la dispoziţia societăţii.

5. Cum vor evolua acţiunile Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, cea mai mare bancă din sistem? În cât timp vor recupera pierderea de 30% raportată în ultima lună? Erste a anunţat în urmă cu trei săptă­mâni că avansul provizioanelor pentru riscul de credit în România şi în Ungaria va conduce la o majorare în acest an cu 700 milioane de euro a costului riscului pentru Erste Group, până la 2,4 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO