Burse - Fonduri mutuale

Evergent Investments a convocat acţionarii pentru a le propune dividende de maximum 82,7 mil. lei din rezultatul net al anului trecut

Evergent Investments a convocat acţionarii pentru a le...

Autor: Tibi Oprea

24.03.2023, 18:27 814

Evergent Investments (simbol bursier EVER), societate de investiţii financiare cu o capitalizare de 1,2 mld. lei, a convocat acţionari în data de 27 aprilie pentru a vota repartizarea de dividende în valoare maximă de 82,7 mil. lei, respectiv un dividend brut de 0,09 lei pe acţiune.

Conform calculelor realizate de ZF pe baza preţului curent de tranzacţionare al acţiunilor, randamentul dividendului este de 7%.

Repartizarea ar urma să se facă din rezultatul net al anului trecut compus din profitul net şi câştigul net reflectat în rezultatul reportat din vânzarea activelor financiare clasificate la valoarea justă prin alte elemente ale rezultatului global (FVTOCI).

Suma totală a dividendelor plătibile acţionarilor se va determina în funcţie de numărul de acţiuni care conferă dreptul de a încasa dividende la data de înregistrare (excluzând acţiunile proprii răscumparate de societate deţinute la data de înregistrare).

Repartizarea dividendelor se va face din profitul net al societăţii, iar diferenţa până la valoarea totală a profitului net se va repartiza la “Alte rezerve”. Costurile aferente plăţilor se vor suporta din valoarea dividendului net. Propunerile pentru data de înregistrare, ex date şi data plăţii sunt 9 iunie 2023, 8 iunie şi 28 iunie.

În Adunarea generala extraordinară a acţionarilor se propune aprobarea a două programe de răscumpărare a acţiunilor proprii – „Programele 8 şi 9”. Societatea va răscumpăra maximum 9,2 milioane de acţiuni prin operaţiuni în piaţă (0,9566% din capitalul social) în vederea derulării de programe de tip „stock option plan” (Programul 8), precum şi maximum 10 milioane de acţiuni (1,0398% din capitalul social) prin ofertă publică de cumpărare, pentru reducerea capitalului social, prin anularea acţiunilor (Programul 9).

„Compania menţine o politica de remunerare a acţionarilor cu un mix optim între politica predictibilă de dividend şi programe anuale de răscumpărare, care oferă randamente superioare în prezent şi pe termen lung. Acest aspect este susţinut de ratele de distribuire a dividendelor din ultimii ani care demonstrează stabilitatea fluxurilor de numerar ale companiei şi implicit o poziţie financiară puternică pe piaţă”, notează Evergent într-un raport publicat la bursă.

Evergent Investments a anunţat un profit net de 82,9 mil. lei în 2022, în creştere cu 78,6% faţă de rezultatul net din 2021, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor din situaţiile financiare preliminare neauditate publicate la BVB.

Acţiunile EVER înregistrează o scădere de 5,9% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 36,9 mil. lei. În ultimul an, acestea au plus 5,4%, pe tranzacţii de 210 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO