Burse - Fonduri mutuale

Evergent Investments spune că a făcut un profit de 8,6 mil. lei din vânzarea a jumătate din deţinerea la Nuclearelectrica

Evergent Investments spune că a făcut un profit de 8,6...

Autor: Tibi Oprea

22.09.2021, 11:14 606

Prin vânzarea a jumătate din pachetul deţinut la producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) în luna iunie a acestui an, Evergent Investments a încasat dividendele pe întreaga poziţie şi a realizat un profit substanţial de 8,6 milioane lei, potrivit unor precizări privind deciziile de investiţii publicate la Bursă.

Deţinerea Evergent din capitalul social al celei mai performante companii de stat de la Bursa de la Bucureşti, cu un randament de 83,7% de la începutul acestui an, a scăzut de la 0,6% la aproximativ 0,3% prin vânzarea unor pachete de acţiuni de circa 23 mil. lei în T2/2021. În iunie 2021 Evergent Investments avea 932.000 de acţiuni SNN în valoare totală de circa 26 mil. lei pe baza preţului de închidere de 27,6 lei, potrivit raportului semestrial. Spre comparaţie, la T1/2021, societatea avea 1,8 milioane de acţiuni în valoare de 45 mil. lei. Preţul unei acţiuni SNN la final de martie a fost de 25,4 lei. Pentru dividendele din 2020, data de înregistrare în cazul SNN a fost 8 iunie 2021.

“EVERGENT Investments este un investitor instituţional pe termen lung care şi-a construit şi îşi administrează portofoliile de investiţii printr-o alocare dinamică, având o înţelegere aprofundată a mecanismelor pieţei de capital. A generat alfa pur cu 1,77% mai mare decât media fondurilor de acţiuni din Romania şi cea mai mare capitalizare în perioada 2018 – 2021”, se arată în raport.

Oportunităţile pieţei sunt studiate permanent, iar deciziile de investiţii sunt fundamentate pe o analiză aprofundată şi o comparaţie atentă a perspectivelor de creştere pentru diverse proiecte, din mai multe sectoare de activitate. Deciziile de investire ori dezinvestire urmăresc obţinerea celui mai bun raport randament/risc pe termen scurt, mediu şi lung, menţionează societatea.

Nuclearelectrica a raportat pentru primul semestru din 2021 afaceri de 1,4 mld. lei, plus 17% faţă de S1/2020 şi un profit net de 385 mil. lei, mai mare cu 12%. Compania are 9,6 mld. lei capitalizare, cel mai mare acţionar fiind statul român prin Ministerul Energiei, cu o participaţie de 82,5%.

Pentru înţelegerea procesului de decizie, EVERGENT exemplifică cu programul şi analiza pe acţiunile SNN.

Studiu de caz SNN: cum obţinem un bun raport randament/risc

Achiziţiile EVERGENT Investments de acţiuni SNN s-au efectuat în octombrie 2020 şi ianuarie 2021. Preţul mediu de achiziţie în octombrie 2020 a fost de 16,8 lei, în condiţiile în care evaluarea proprie a companiei prin metoda discounted cash-flow pe o perioadă de 11 ani indică un Target Price de 25 lei cu upside 49%. Perioada de prognoză a fost extinsă la 11 ani pentru a include oprirea producţiei reactorului 1 pentru 2 ani: 2027-2028, CAPEX-ul aferent retehnologizării Unităţii 1 şi construcţiei reactoarelor U3 şi U4.

În ianuarie 2021 odată cu construcţia programul investiţional, s-a decis creşterea poziţiei de SNN. Achiziţia a fost efectuată la preţul mediu faţă de 19,9 lei (upside de 26% până la target price estimat de analişti). Au fost luate în considerare perspectivele foarte bune de apreciere a preţului datorită indicatorilor fundamentali superiori şi contextului avantajos pentru producătorii de energie. Estimarea s-a fundamentat şi pe includerea previzionată în indicele FTSE Russel, poziţia foarte bună de cash şi perspectivele de închidere a anului 2020 cu un profit superior celui din 2019, confirmate de conducerea Nuclearelectrica.

În iunie 2021, vânzarea a jumătate din pachetul deţinut a fost realizată după ex-date, prin urmare s-au încasat dividendele pe întreaga poziţie. De asemenea, a fost marcat un profit substanţial de 8,6 milioane lei, pentru că vânzarea s-a realizat la un preţ mediu de 27,62 lei, cu 10,5% peste target price-ul estimat şi cu 55% peste preţul mediu de achiziţie. EVERGENT Investments a încasat dividende în suma de 2,64 milioane lei  aferente anului 2020.

La data vânzării, Erste Research estima un TPâ20,6 lei, WOOD estima un TPâ24,4 lei şi BRD un TPâ24 lei, în timp ce EVERGENT a vândut cu preţul de 27,62 lei peste estimările acestor reputate case de brokeraj din Romania.

Întreaga poziţie de SNN a generat un randament excepţional -  XIRR  108%. 

În decizia de vânzare s-a ţinut cont de coordonatele de mai sus şi de o serie de aspecte fundamentale, cum ar fi: scăderea producţiei ca urmare a închiderii Unităţii 2 timp de 37 zile în perioada mai-iunie, creşterea costului uraniului pe pieţele internaţionale, influenţa redusă a creşterii preţului energiei electrice pe piaţă PZU în profitul SNN, în condiţiile în care compania  vinde cca 20% din energia electrică pe aceasta piaţă, realizarea a doar 9% din programul investiţional 2021 al Nuclearelectrica.

Creşterea preţului SNN după ex-date însoţită însă de o volatilitate mare s-a datorat aşteptărilor investitorilor privind majorarea profitabilităţii SNN că urmare a creşterii puternice a preţurilor energiei electrice pe piaţa PZU.

Însă, structura vânzărilor în T2 2021 a rămas similară cu cea din T1 2021, conform indicaţiilor managementului: 83% - contracte bilaterale şi 17% - PZU. Având în vedere că preţurile pe piaţa contractelor bilaterale au crescut mult mai puţin decât preţurile de pe piaţa PZU, impactul creşterii preţurilor pe această piaţă asupra profitului la S1 2021 a fost sub aşteptările investitorilor, aşa cum estimase EVERGENT.

Oprirea reactorului 2 a avut că efecte scăderea cantităţii de energie electrică vândută şi creşterea cheltuielilor cu achiziţia energiei electrice pentru a onora contractele aflate în desfăşurare. Costurile au crescut de aproape 12 ori, de la 8,35 milioane lei în T2 2020 la 99,28 milioane lei în T2 2021, acoperind cca 73% din creşterea veniturilor din vânzarea energiei electrice.

Pentru această energie achiziţionată pe scadenţe mai scurte decât cele din contractele obişnuite de vânzare ale companiei, preţul plătit a fost mai mare decât cel primit la revânzarea ei. Un alt impact al opririi Unităţii 2 a fost reprezentat de creşterea cu 21,12 milioane lei a cheltuielilor cu reparaţiile. 

În aceste condiţii, în T2 2021, profitul net al SNN a scăzut cu 35% faţă de cel realizat în T1 2021.

Riscurile estimate au luat în considerare apariţia unor noi întreruperi neplanificate a U1 şi U2, care ar putea genera creşterea cheltuielilor cu energia electrică achiziţionată necesară pentru acoperirea obligaţiilor contractuale şi o posibilă întârziere a programului de investiţii, corelat cu creşterea costului uraniului pe pieţele internaţionale.

În concluzie, raportul randament/risc identificat în mod obiectiv în baza analizelor fundamentale şi tehnice au condus EVERGENT Investments către decizia de vânzare a jumătate din pachet, emitentul SNN ramânând în continare în portofoliul şi analiza companiei.  Nu în ultimul rand, numerarul obţinut din tranzacţie a fost alocat în diverse instrumente financiare în conformitate cu programele investitionale în curs şi politica de risc, inclusiv de lichiditate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO