Burse - Fonduri mutuale

Evergrande reuşeşte să plătească o dobândă pentru o emisiune de bonduri în valoare de 19 milioane de dolari. Între timp, investitorii „pariază” pe un default al gigantului imobiliar

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

19.10.2021, 15:54 1812

Principala divizie locală a China Evergrande Group a plătit o dobândă pentru o emisiune de bonduri denominate în yuani, care ar fi ajuns la scadenţă marţi, 19 octombrie, scrie Bloomberg, citând patru persoane familiare cu situaţia.

Cuponul pentru obligaţiunile diviziei Hengda Real Estate Group a fost de 121,8 milioane de yuani (19 milioane de dolari).

Mişcarea vine după ce Evergrande a ratat plata unor dobânzi pentru obligaţiuni denominate în dolari în mai multe rânduri luna trecută. Unele emisiuni implică o perioadă de graţie de 30 de zile, prin intermediul căreia se poate evita demararea procedurilor de default.

În timp ce oficialii băncii centrale chineze au descris riscurile provocate de Evergrande drept „controlabile”, investitorii continuă să fie cu ochii în patru, temându-se că efectele crizei gigantului imobiliar ar transcende industria de real estate şi ar afecta într-un final sectorul bancar.

Recent, grupul Fantasia Holdings nu a reuşit să plătească o serie de bonduri în valoare de 206 milioane de dolari, iar compania a intrat oficial în default, trimiţând randamentele obligaţiunilor junk (nerecomandate investitorilor) din China la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. De altfel, tot mai mulţi dezvoltatori imobiliari au primit rating-uri reactualizate în scădere, notând aici companii precum Greenland Holdings, care a construit unele dintre cele mai mari turnuri rezidenţiale din lume, şi Aoyuan Group, ale cărui acţiuni au scăzut anul acesta cu peste 52%.

Evergrande pedepseşte şase executivi care au încasat banii generaţi de produsele de investiţii ale companiei, în contextul în care gigantul se confruntă cu datorii de 300 de miliarde de dolari

Bondurile offshore ale Evergrande se tranzacţionează la aproape 20 de cenţi pe dolar, sugerând că investitorii se aşteaptă la un default. Acţiunile societăţii s-au prăbuşit în 2021 cu peste 80% şi nu au mai fost tranzacţionate pe Bursa din Hong Kong în ultimele două săptămâni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO