Burse - Fonduri mutuale

Evoluţia bursei de la Bucureşti este la discreţia pieţelor externe

Evoluţia bursei de la Bucureşti este la discreţia...

Autor: Stefan Musgociu

25.03.2014, 00:04 383

Bursa a încheiat în stagnare o şedinţă în care lichiditatea a fost salvată de deal-uri, iar acţiunile Transelectrica, OMV Petrom, BRD şi BVB au înre­gis­trat creş­teri cuprinse între 1,37% şi 8,7%, re­venind după scăderile semni­fi­ca­tive din ultimele secunde ale şedinţei ante­rioa­re.

Piaţa a deschis ziua uşor pe verde, indicele general, BET-C, avansând cu 0,7%, însă apoi a început să revină spre nivelul de vineri, influ­en­ţate de scăderile care au cu­prins majoritatea bur­se­lor in­ternaţionale. Evo­lu­ţia de la deschidere a fost deter­mi­nată în principal de ac­ţiunile Nu­clearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), Trans­elec­trica (TEL), BRD şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care au urcat vizibil după ce chiar la închi­de­rea de vineri au scăzut brusc ca urmare a unor ordine ceva mai mari de vânzare pla­sate într-o piaţă cu rulaje foarte reduse.

La închiderea şedinţei, acţiunile Transelectrica erau pe plus cu 1,37%, recuperând o parte din scăderea de 3,65% din ultimele secunde de vineri.

Titlurile OMV Petrom au crescut cu 2%, după ce vineri au scăzut cu 2,23%, iar acţiunile BRD au avansat cu 4,4%, revenind după reculul de 4,79% din şedinţa anterioară. Acţiunile BVB au urcat cu 8,7%, recuperând cea mai mare parte a corecţiei de vineri, de 9,69%.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

WikiZF: Profilul companiei BRD

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,44%. In­di­cele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Pro­prie­tatea (FP), a cu coborât cu aproape 1%. Titlu­rile a patru dintre SIF-uri au înre­gistrat scăderi cuprinse între 0,61% şi 3,44%, titlurile SIF Oltenia au urcat cu 0,52%, iar acţiunile Fondului Pro­prie­tatea au coborât cu 0,32%.

Rulajele au continuat să fie reduse în cazul celor mai multe acţiuni şi luni, in­ves­titorii tranzacţionând ti­tluri de 32,7 mil. lei (7,3 mil. euro), cu trei sferturi peste rulajul de vineri, de 18,7 mil. lei (4,1 mil. euro).

WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Mai mult de 60% din lichi­ditatea de luni au re­pre­zentat un deal cu 2,15% din acţiunile SIF Banat-Cri­şana (13,4 mil. lei), precum şi tranzacţii nego­ciate cu titlurile FP (3 mil. lei), BRD (2,2 mil. lei), Banca Transil­va­nia (597.000 de lei) şi Romgaz (504.000 de lei).

Deal-ul cu acţiunile SIF Banat-Cri­şa­na a fost realizat la preţul de 1,139 lei, cu 1,64% sub închiderea de vineri. Pe piaţa principală, titlurile SIF Banat-Crişana au scăzut cu 2,42%, la 1,13 lei, pe un rulaj de doar 237.000 de lei.

WikiZF: Profilul companiei SIF Oltenia

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 5 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,32%, la 0,7895 lei.

La închiderea şedinţei de luni de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în scădere cu până la 1,3%, iar majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 0,9%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO