Burse - Fonduri mutuale

EXCLUSIV: Banca Transilvania a vândut obligaţiuni de 500 de milioane de euro. Randament de 9% pe an

EXCLUSIV: Banca Transilvania a vândut obligaţiuni de...

Autor: Liviu Popescu

21.04.2023, 21:32 14650

Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit din România, a vândut vineri seară obligaţiuni senior non-preferenţiale de 500 de milioane de euro pe patru ani, la un randament de 9% pe an, ca parte a emisiunii de obligaţiuni de 1 mld. de euro aprobată de acţionari, într-un program de finanţare pentru criteriile de eligibilitate MREL. Investitorii au alocat ordine de 850 mil. euro.

Publicaţia International Financing Review, care conţine analize şi comentarii privind veniturile fixe, pieţele de capital şi serviciile bancare de investiţie, notează că banca avea IPT-uri (indicaţii provizorii de preţ, respective Initial Price Thoughts) de 9,25%-9,5% pentru minimum 300 mil. euro, dar a reuşit să reducă preţul pentru a se lansa la 9%.

"Într-un univers precum cel polonez, SNP 2027 (senior non preferred) al mBank se tranzacţionează la un randament de 8,5%-9%", spune Kasparas Subacius, manager de fonduri la firma de investiţii din ECE INVL Asset Management, citat de International Financing Review.

"Deci, din acest punct de vedere, din această perspectivă, IPT-ul de 9,25%-9,5% al BT nu mai pare prea larg, având în vedere că obligaţiunea verde a mBank deţine un rating de investiţii, iar Commerzbank este principalul acţionar al mBank." mBank are ratingul BBB- de către S&P şi Fitch, în timp ce BT are ratingul BB Ă de către Fitch, urmând ca obligaţiunea să primească ratingul BB.

“Din punct de vedere al riscului de credit, emitentul pare fundamental puternic", a spus Subacius. "O cotă de piaţă dominantă, o profitabilitate şi o eficienţă bune - rentabilitate puternică de două cifre a capitalului propriu şi un raport cost-venit sub 50% în ultimii ani - un bilanţ destul de robust, un efect de levier scăzut şi o capitalizare puternică, toate acestea arată bine şi susţin evaluarea băncii."

Cu toate acestea, apariţia unei obligaţiuni legate de MREL de la un creditor din ECE într-o zi de vineri nu a fost poate cea mai aşteptată tranzacţie, având în vedere că tranzacţiile mici şi nelichide ale băncilor din ECE s-au dovedit a fi greu de vândut chiar şi în perioadele de boom pentru piaţă, notează IFR.

Timp de câteva săptămâni, piaţa bancară de rang superior negarantată în euro a fost rezervată exclusiv creditorilor campioni naţionali, până când Permanent TSB şi Jyske Bank au demonstrat în cursul săptămânii că şi emitenţii mai mici sau mai puţin stabiliţi au acces la piaţă, iar joi, OSB Group din Marea Britanie a reluat emiterea de emisiuni bancare de nivel 2 de rang superior.

Însă BT a reuşit să atragă o cerere de peste 850 de milioane de euro. Obligaţiunea a primit o manifestare de interes din partea unei instituţii financiare internaţionale supranaţionale, fiind aşteptată o comandă de ancorare semnificativă. BERD este acţionar minoritar la BT.

Potrivit datelor Ziarului Financiar, emisiunea de obligaţiuni a Băncii Transilvania are maturitatea de 4 ani, investitorii alocând ordine în jur de 850 de milioane de euro. Obligaţiunile urmează să fie listate pe o piaţă de capital. 

Potrivit datelor publicate în platforma Bloomberg, printre brokerii acestei tranzacţii se numără Morgan Stanley, BT Capital Partners şi ING.  Aceasta este una dintre cele mai mari finanţări ale unei instituţii de credit din România. 

Banca Transilvania are 13,8 mld. lei capitalizare, iar din acţionariatul acesteia fac parte toate cele 7 fonduri de pensii Pilon 2, cu o deţinere de 24%, dar şi Bancă Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare. 

În octombrie 2022, Omer Tetik, directorul general al băncii, spunea într-un interviu pentru ZF, că această finanţare de 1 mld. euro în obligaţiuni neconvertibile este pentru îndeplinirea cerinţelor de datorii eligibile MREL. https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/finante-personale-banca-transilvania-are-depozite-mai-mari-cu-10-mld-21208938

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO