• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.6284
  • Leu / USD5.0679
Burse - Fonduri mutuale

EXCLUSIV ZF: ASF schimbă în discreţie o reglementare care practic reduce aproape la zero posibilitatea ca Fondul Proprietatea să listeze acţiunile Hidroelectrica, cea mai mare IPO din istoria României, şi la Londra. Răspunsul imediat al FP pentru ZF: Este o ameninţare la adresa succesului ofertei

EXCLUSIV ZF: ASF schimbă în discreţie o reglementare care practic reduce aproape la zero posibilitatea ca Fondul Proprietatea să listeze acţiunile Hidroelectrica, cea mai mare IPO din istoria României, şi la Londra. Răspunsul imediat al FP pentru ZF:  Este o ameninţare la adresa succesului ofertei

Autor: Liviu Popescu

29.04.2022, 19:06 8297

Doar 2% din Hidroelectrica - cel mai mare producător de energie electrică al României, vor putea fi listate pe Bursa de la Londra, sau oricare altă bursă externă de altfel, de către Fondul Proprietatea prin intermediul certificatelor globale de depozit (GDR-uri), şi nu 13,3% aşa cum prevedea un vechi regulament al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi care a fost schimbat chiar zilele acestea.  

Noul regulament, cu schimbările şi prevederile votate de Consiliul ASF, poate fi analizat în ediţia ZF de luni, 2 mai 2022. Tot în ziarul de luni veţi putea citi reacţia celor de la Fondul Proprietatea dar şi cum motivează ASF aceste prevederi.

Cu alte cuvinte ASF a redus drastic numărul de acţiuni (prin GDR-uri) pe care Fondul Proprietatea le poate duce la Bursa de la Londra, de la cel mult 2/3 din numărul total de acţiuni ale ofertei, adică 66% din IPO, aşa cum menţiona articolul 4 al regulamentului ASF din 2013 cu privire la emiterea de certificate de depozit, la 1/10 din numărul de acţiuni scoase la vânzare, adică 10%, potrivit unor modificări consultate de ZF.

 “Această decizie ameninţă succesul listării companiei la bursă a Hidroelectrica şi este un pas înapoi pentru piaţa de capital românească şi pentru modul în care este percepută de către investitorii internaţionali. În acest context, Franklin Templeton va lua în considerare modalităţi alternative de maximizare a valorii participaţiei sale în companiile nelistate, în beneficiul tuturor acţionarilor săi”, spune Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Bucureşti şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, pentru ZF. Afirmaţia completă, în ziarul de luni.

Mai multe informaţii şi despre ce ar putea însemna aceste modificări pentru listarea Hidroelectrica, în ediţia ZF de luni, 2 mai 2022.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0506
Ieri:
Azi: 5.0679
Diferență: 1,1496
Ieri:
Azi: 5.6284
Diferență: -0,5934
Ieri:
Azi: 5.1569
Diferență: 0,4578
Ieri: