Burse - Fonduri mutuale

EXCLUSIV ZF. Fondul Proprietatea va putea lista la Londra doar 2% din acţiunile Hidroelectrica, a decis ASF printr-o modificare a regulamentului de IPO. Fondul Proprietatea nu este de acord cu această decizie

EXCLUSIV ZF. Fondul Proprietatea va putea lista la Londra...

Autor: Liviu Popescu

02.05.2022, 00:08 1301

Prin regulamentul 9/2022, care îl modifică pe 3/2013 care priveşte acţiunile suport pentru GDR-uri, ASF a redus de la 2/3 la 1/10 acţiunile care pot fi vândute în ofertă sub formă de GDR Cu alte cuvinte, 10% din IPO, adică 2% din companie versus 66% din IPO, adică 13,3% din companie.

Doar 2% din Hidroelectrica – cel mai mare producător de energie electrică al Ro­mâniei, vor putea fi listate pe bursa de la Londra, sau oricare altă bursă externă de altfel, de către Fondul Proprietatea prin intermediul certifi­catelor globale de depozit (GDR-uri), şi nu 13,3% aşa cum prevedea un vechi regula­ment al Autorităţii de Supraveghere Finan­ciară care a fost schimbat chiar săptămâna trecută.

Cu alte cuvinte, ASF a redus drastic numărul de acţiuni (prin GDR-uri) pe care Fondul Proprietatea le poate duce la bursa de la Londra, de la cel mult 2/3 din numărul total de acţiuni ale ofertei, adică 66% din IPO, aşa cum menţiona articolul 4 al regula­mentului ASF din 2013 cu privire la emi­terea de certificate de depozit, la 1/10 din nu­mă­rul de acţiuni scoase la vânzare, adică 10%, potrivit unor modificări de săptămâna tre­cută. Cel mai probabil, intenţia ASF este – la fel cum şi afirma preşe­dintele Nicu Marcu în urmă cu câteva săptă­mâni, dar şi ministrul energiei Virgil Popescu – ca Hidroelectrica să fie listată doar la BVB. Ce zice Fondul Proprietatea?

„Această decizie ame­ninţă succesul listării compa­niei la bursă a Hidroelectrica şi este un pas înapoi pentru piaţa de capital româ­nească şi pentru modul în care este percepută de investitorii internaţionali. În acest context, Franklin Templeton va lua în considerare modalităţi alternative de maximizare a valorii parti­cipaţiei sale în com­paniile nelistate, în beneficiul tuturor acţionarilor săi“, spune Johan Meyer, CEO al Franklin Tem­pleton Bucureşti şi manager de portofoliu al Fondului Pro­prietatea.

Decizia va avea un impact negativ de lungă du­rată asu­pra dez­voltării pieţei locale de ca­pital, deoarece va des­curaja ma­rile companii româneşti private să se listeze la BVB şi, în mod ironic, le va forţa să ia în con­siderare doar listări internaţio­nale, adaugă el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO